Αξίζει να ασχοληθούμε με τα χωριά;

Η ανυπαρξία σχεδίου και ο αυτοσχεδιασμός θα φέρει γρήγορα την απογοήτευση και την αποτυχία σε μια εποχή που τα ρίσκα είναι απαγορευτικά.
Πριν ετοιμάσει κάποιος βαλίτσα για το χωριό πρέπει να ξέρει που πάει,γιατί πάει,τι θέλει να κάνει,πόσο χρόνο μπορεί να θυσιάσει για να πετύχει,πόσο είναι διατεθιμένος να θυσιάσει βασικές συνήθειες που απέκτησε στην πόλη και άλλα πολλά

Σε προηγούμενο άρθρο (που οδηγούμαστε;), προσπαθήσαμε να αναλύσουμε το πρόβλημα και να βρούμε κάποιες εφικτές λύσεις.
Τα άρθρα αυτά αφορούν ανθρώπους που προβληματίζονται και ίσως σκέφτονται ένα άλμα απο την πόλη στην επαρχία.
Σκοπό έχουν να πληροφορήσουν και όχι να υποδείξουν τι θα κάνει ο καθένας,αυτό είναι αυτονόητο.

Επίσης, να θυμίζουμε ότι δεν έχουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, ούτε κατέχουμε την μοναδική αλήθεια ως αυθεντίες. Ούτε είμαστε επιστήμονες για να έχουμε επιστημονική μεθοδολογία.
Απλά προσπαθούμε μέσα απο άπειρες συζητήσεις που γίνονται κατα καιρούς, να δημιουργήσουμε μια έκθεση ιδεών, μια βάση προβληματισμού, για να βρούμε απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα στον βαθμό που μπορούμε.

Σ’αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε  αν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με το χωριό του, ως εναλλακτική πρόταση ζωής.
Μπορεί να γίνει το χωριό εναλλακτική πρόταση ζωής έναντι στην ηθική, πολιτιστική και οικονομική κρίση των πόλεων ;

Οι άνεργοι των πόλεων ή οι εργαζόμενοι σε κακοπληρωμένες και χωρίς νόημα εργασίες,που δεν προσφέρουν κανένα μέλλον,ποια αναγκαιότητα καλύπτουν;
Με μισθούς επιπέδου «χαρτζιλίκι» τι εξασφαλίζουμε πέρα απο την αυταπάτη ότι κάποτε θα βρουμε κάπου να «καβατζωθούμε» και να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα μας;
Σε μια χώρα που έχει καταστραφεί ο παραγωγικός της ιστός, έχει καταληστευθεί ο επιχειρηματικός τομέας απο φόρους που πλησιάζουν το 80% του τζίρου τους, με το 60% του πλυθησμού της εγκλωβισμένο στην Αττική, με μια εντελώς ανίκανη και άχρηστη πολιτική τάξη και μια οικονομία που βασίζετε στην παραοικονομία και στις συντάξεις, πόσο θα αντέξει; Ο καθένας μπορεί να θέλει να ζει με μια αόριστη ελπίδα, να περιμένει μαγικές λύσεις αλλά τα μαθηματικά λένε πάντα την αλήθεια.Με μη βιώσιμο χρέος που ξεπερνάει το 170% του Α.Ε.Π. είναι αδύνατο να επιστρέψουμε σε προηγούμενες κανονικότητες.Με απλά ελληνικά,γίναμε αποικία χρέους,ένα προτεκτοράτο

Μήπως πρέπει να παρατήσουμε τώρα,την μιζέρια και την κατάθλιψη στην οποία έχουμε πέσει και να οργανώσουμε μια δημιουργική μετεγκατάσταση στην περιφέρεια;
Αν περιμένουμε απο το κράτος να σχεδιάσει οργανωμένη αποκέντρωση ή να βρει λύσεις,τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Δεν θα το κάνει,δεν το έκανε ποτέ,ούτε σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον,γιατί πολύ απλά δεν ενδιαφέρει κανένα ταγό της εξουσίας.

Μια οργανωμένη και συλλογική μετεγκατάσταση με σχέδιο,εκτός απο προσωπική διέξοδο θα δημιουργούσε και τις απαραίτητες δομές κοινωνικής οργάνωσης και θα αναζωογονούσε τα παρατημένα χωριά.
Αξίζει να ασχοληθούμε ή όχι; Δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή η ερώτηση με ένα ναι ή ένα όχι.

Όπως φτιάχνουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για να επενδύσουμε χρήματα και χρόνο σε μια επιχειρηματική μας ιδέα,έτσι και στην ερώτηση αν αξίζει να ασχοληθούμε με την περίπτωση αποκέντρωσης χρειάζετε ένα σχέδιο γιατί κοστίζει σε χρήμα και χρόνο.

Κατ’αρχήν πρέπει να βγάλουμε απο το μυαλό μας την αναχρονιστική άποψη ότι τα χωριά μας είναι «άχρηστος τόπος» μη αξιοποιήσημος,γι’αυτό και τον εγκατέλειψαν μαζικά οι πρόγονοι μας (γονείς,παππούδες).

Αυτό ίσχυε την εποχή που η επαρχία ήταν σε μεσαιωνική κατάσταση και μόνο η Αθήνα μπορούσε να δώσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής,να καλύψει βασικές ανάγκες όπως νοσοκομεία,μισθωτή εργασία,να εξασφαλίσει ένα καλύτερο βιωτικό επίπεδο.
Ίσχυε την εποχή που η μετακίνηση προς το  «κλεινόν άστυ» ήταν άθλος.
Κανείς δεν ξεριζώθηκε απο τον τόπο του γιατί καλοπέρναγε.
Σήμερα όμως οι εποχές άλλαξαν και αλλάζουν προς το καλύτερο (τεχνικά) για την επαρχία,όσο και αν αυτό ακούγεται τρελό.
Οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί,οι επαρχιακές πόλεις έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απο την Αθήνα.
Η έκρηξη της τεχνολογίας έχει λύσει τεράστια και σημαντικά προβλήματα και μειώσε δραματικά τα μειονεκτήματα των επαρχιών.

Παράδειγμα,ακόμα και στο Βάστα,υπάρχει σύνδεση internet και ένα άριστο οδικό δίκτυο προς το χωριό.Είναι σε φάση δημιουργίας ένα Κοινωνικό Ιατρείο και ένα Πολιτιστικό Κέντρο που θα καλύπτει βασικές ανάγκες διασκέδασης.
Η κοντινότερη πόλη,η Μεγαλόπολη απέχει μόνο 15 λεπτά και η Καλαμάτα ή η Τρίπολη απέχει 40 λεπτά.
Πριν 20 χρόνια δεν ήταν έτσι και δεν συζητάμε για πριν 50 χρόνια,τότε η κατάσταση ήταν πραγματικά δύσκολη.

Να μαζέψουμε τα κυριότερα θέματα που αφορούν αυτούς που σκέπτονται να φύγουν.

 1. Που θα μείνω;

  depositphotos_19166881-stock-photo-bulgarian-village-street

  Αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα.Το σπίτι μπορεί να μην είναι σε κατάσταση που θα καλύπτει βασικές ανάγκες διαβίωσης ή μόνιμης εγκατάστασης αλλά αυτό είναι κάτι που διορθώνεται εύκολα.
  Το πιο ακανθώδες ερώτημα είναι «σε ποιον ανοίκει;».
  Τα σπίτια είναι διαιρεμένα σε κληρονόμους,ανοίκουν μερίδια σε πολλά άτομα και όλοι έχουν δικαιώματα.Οπότε η χρήση τους ως μόνιμη εγκατάσταση μπορεί να προκαλέσει γκρίνιες,παρεξηγήσεις και αδικίες.
  Δεν είναι απαραίτητο όμως να εγκατασταθεί κάποιος μόνιμα στο χωριό.
  Τα ενοίκια στις επαρχιακές πόλεις είναι εξαιρετικά φθηνά,παράδειγμα στην Μεγαλόπολη είναι εύκολο να βρεις καλά και φθηνά σπίτια.
  Πως μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε το σπίτι στο χωριό θα το δούμε παρακάτω.

 2. Που θα εργαστώ;

  job_search-602x400

  Εδώ ισχύει ότι ισχύει σε όλη την Ελλάδα,τα πράγματα είναι δύσκολα.
  Υπάρχουν εργασίες αλλά δεν είναι οργανωμένες,δηλαδή είναι σκόρπια μεροκάματα συνήθως σε αγροτικές εργασίες.
  Στην ουσία πρέπει να δημιουργήσεις απο την αρχή το πλαίσιο που θα εργαστείς σε ατομικό ή συνεταιριστικό επίπεδο,ανάλογα με το κεφάλαιο που μπορείς να διαθέσεις.
  Αν δεν υπάρχει κεφάλαιο (το πιο πιθανό),τότε τα συνεταιριστικά μοντέλα της Κοινωνικής Οικονομίας είναι μια λύση,δεν είναι η μοναδική αλλά είναι η πιο εύκολη σε περιπτώσεις που το κεφάλαιο είναι άγνωστη λέξη .
  Επίσης η Κοινωνική Οικονομία ταιριάζει «γάντι» ως επιχειρηματικό πλαίσιο στα έρημα χωριά μας.
  Το εμπόδιο δεν είναι το χρηματικό κεφάλαιο,τουλάχιστον όχι τόσο όσο είναι η κουλτούρα μας που είναι αρνητική σε προοδευτικές κινήσεις.

 3. Μεταδημότευση

  c3bfd81307f1f2226c5cf2e06ab9e977_XL

  Απαραίτητη κίνηση να μεταφέρεις όλα σου τα δικαιώματα στην περιοχή που σκέπτεσε να μετεγκατασταθείς.Είναι ηθικό και πρακτικά απαραίτητο.
  Τι θα χρειαστείς για την μεταδημότευση,όλα τα δικαιολογητικά εδώ :
   https://www.dikaiologitika.gr/site/1336
  Μην σας φανεί τρελή γραφειοκρατική διαδικασία,είναι πιο απλό απ’όσο φαίνετε.
  Επίσης καλό είναι να δηλώσετε παντού την μεταδημότευση σας γιατί το Ελληνικό Κράτος είναι τριτοκοσμικό και δεν ενημερώνει αυτόματα όλες τις υπηρεσίες.Οπότε μια βόλτα απο Αστυνομία,ΕΛΤΑ,ΙΚΑ,Εφορία και υπηρεσίες είναι απαραίτητη.
  Συγχρόνος κάνεις και τις απαραίτητες δημόσιες σχέσεις γιατί στην επαρχία θες δεν θες θα σε μάθουν και θα τους μάθεις όλους.

 4. Δημόσιες Σχέσεις

  public-relation-460x289

  Η επαρχία διψάει για νέα πρόσωπα.Σε αντίθεση με τους μεγάλους Δήμους,στην επαρχία τα πράγματα είναι πιο ανθρώπινα.
  Δεν υπάρχει πίεση και άγχος και η εξυπηρέτηση είναι εξαιρετικά γρήγορη.
  Οι άνθρωποι είναι απόλυτα φιλικοί και αν σεβαστείς την κουλτούρα και τις συνήθειες τους,θα σου βρουν λύσεις σε κάθε σου πρόβλημα και θα σε βοηθήσουν να εγκλιματιστείς στην νέα σου ζωή.
  Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που ζουν στην επαρχία έχουν δεχθεί άπειρο ρατσισμό με μειωτικούς χαρακτηρισμούς και συμπεριφορές σνομπαρίσματος,απο τους «αθηναίους» .
  Επίσης δεν έλειψαν φαινόμενα «αλεξιπτωτιστών» που εκμεταλλεύτηκαν την φιλοξενία των ντόπιων,οπότε δικαιολογημένα μπορεί να αντιμετωπίσετε καχυποψία στην αρχή.

 5. Ισχύς δια της γνώσεως

  ceb3cebdcf8ecf83ceb7
  Η μετεγκατάσταση δεν είναι τουρισμός αρα πρέπει να ενημερωθείς για κάθε λεπτομέρεια και να το θες πραγματικά.
  Διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν καραμπινάτες ευκαιρίες,φοβερά αποδοτικές καλλιέργειες με απίθανα ποσά ανα στρέμμα.
  Παραπλανητική ενημέρωση είναι και η δημοσίευση ανθρώπων που πέτυχαν κάνοντας το άλμα προς την επαρχία.
  Δεν είναι ψέμμα,φυσικά και υπάρχουν αλλά δεν εξηγούν πως και γιατί πέτυχαν ή πως πέτυχαν και τι τράβηξαν μέχρι να πετύχουν.
  Επίσης δεν μας λένε πόσοι ξεκίνησαν και πόσοι έφτασαν στην επιτυχία και το κάνουν για ένα και μόνο λόγο,να γίνει δελεαστικό για ανάγνωση το άρθρο τους.
  Απλά και λαϊκά μην «τσιμπάς» απο τέτοια άρθρα,ο στόχος τους είναι άλλος,η επαρχία και η αγροτική ζωή δεν είναι τζόγος που έχει σίγουρα κέρδη,τουλάχιστον όχι αυτά που αναφέρουν.
  Επίσης αν ήταν τόσο εύκολα και κερδοφόρα,οι πρώτοι που θα το έκαναν θα ήταν οι ντόπιοι ή οι αρθρογράφοι.
  Εκτός αν οι αρθρογράφοι προτιμούν να εργάζονται για 600€/μήνα σε κάποια σελίδα,αντί να καλλιεργήσουν αυτά που λένε εύκολα και με απόδοση 5000€/στρεμμα.Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση,πάντα και παντού.
  Μια άριστη σελίδα που προσωπικά την θεωρώ Ιερό Ευαγγέλιο είναι αυτή  http://www.ftiaxno.gr/
  Εδώ θα βρεις τα πάντα,πληροφορίες και πρακτικές εφαρμογές,ιδέες και πατέντες για κάθε δραστηριότητα που θα χρειαστείς για να σταθείς όρθιος στο χωριό του παππού σου.

 6. Ισχύς εν τη ενώσει

  lmaydqtyta52f4e502e5eb1
  Μόνος ούτε στον παράδεισο λένε και έχουν δίκιο.
  Η ζωή στην επαρχία δεν είναι εύκολη και μόνο/η είναι άθλος.
  Η αγροτική ζωή δεν είναι εύκολη,ούτε δύσκολη,είναι απλά ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.

  Ότι και να κάνεις θα χρειαστείς βοήθεια απο κάποιον συνάθρωπο σου.
  Είσαι άνθρωπος της πόλης και έχεις άλλες δεξιότητες.
  Οι γνώσεις που απέκτησες στην πόλη είναι πολύτιμες στην επαρχία,αντάλλαξε τις γνώσεις σου με τις γνώσεις των ντόπιων,συνεργάσου απλά.Η επαρχία δεν είναι πόλη,αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι,αυτό είναι καλό αλλά και κακό παράλληλα.
  Η λέξη ιδιωτικότητα πάει περίπατο,Δεν είναι όλα τόσο ρομαντικά όσο φαίνονται ή όσο θέλουν να δείχνουν.

  Είσαι ευάλωτος και εύκολος στόχος στους τύπους που έχουν χόμπι να ασχολούνται με την ζωή των άλλων.
  Έτσι είναι η επαρχία ή δεν δίνεις σημασία ή πρόσεχε να είσαι απόλυτα νόμιμος στις δραστηριότητες σου,γιατί μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος ακόμα και αν τολμήσεις να αλλάξεις ένα κεραμίδι στην στέγη σου χωρίς την απαραίτητη άδεια.
  Κακό χωριό τα λίγα σπίτια λεει ο πάνσοφος λαός και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο μόνο αλλά σχεδόν παγκόσμιο.

  Η επαρχία έχει «αυτορυθμιστεί» σε δικούς της κανόνες που πολλές φορές δεν τις λες και νόμιμες και αυτό όχι γιατί έχουν βίτσιο την παρανομία αλλά γιατί οι νόμοι δεν εναρμονίζονται με τις τοπικές παραδοσιακές συνήθειες και υπερισχύει το εθιμοτυπικό δίκαιο.
  Οι ισορροπίες είναι λεπτές και εύθραυστες,τις σέβεσαι και προχωράς,άλλωστε τους βρήκες δεν σε βρήκαν.

 7. Πως θα εκμεταλλευτώ την περιουσία;

  images (4)

  Βασική προϋπόθεση ακόμα και όταν η μετεγκατάσταση είναι σε επίπεδο συζήτησης καφενείου,είναι ο τρόπος εκμετάλλευσης της περιουσίας,ώστε να κάποτε να παράξει πλούτο.
  Δεν είναι απαραίτητο να μείνεις στο χωριό για να οργανωθείς.Το πιο σωστό όταν το πάρεις απόφαση είναι να ξεκινήσεις να το σχεδιάζεις απο την περιοχή που ζεις.
  Για αρχή οργανώσου στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού σου.
  Θα γνωρίσεις άνθρώπους που έχουν κάτι κοινό και αυτή είναι η καταγωγή.
  Οι Σύλλογοι σήκωσαν στις πλάτες τους την ανάγκη που δημιούργησε η εσωτερική μετανάστευση,έτσι οι Σύλλογοι κράτησαν τους δεσμούς με την πατρογονική εστία.
  Σήμερα αντιμετωπίζουμε αντίστροφα το πρόβλημα και οι Σύλλογοι δεν μπορούν να δώσουν λύσεις σ’αυτό το πρόβλημα.
  Χρειάζονται νέους για να στελεχωθούν και να οργανωθούν εκ νέου,καλύπτοντας σύγχρονες ανάγκες.

  Η μεγαλύτερη ευκαιρία για να δημιουργηθούν Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί στα χωριά,είναι οι Σύλλογοι,για δύο βασικούς λόγους.
  α)έχουν την εμπειρία της συλλογικής δράσης
  β)έχουν συσπειρωμένο το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό

  Τα αρνητικά των Συλλόγων είναι ότι λειτουργούν με ρυθμούς χελώνας,υπάρχουν πολλές διαφορετικές αντζέντες και φυσικά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς άσχετα με την καταστατική τους δραστηριότητα και την ονομασία τους.
  Συνήθως υπάρχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι που η σχέση τους με τον Πολιτισμό,είναι όση και η σχέση του μηχανικού αυτοκινήτων με τον μηχανικό αεροσκασφών.

 8. Εναλλακτικά παραγωγικά σχέδια για τα χωριά;

  Μια νεαρή γυναίκα μεταμόρφωσε ένα χωριό δίπλα στη Λαμία σε.. υπέροχο παραμύθι!Πρέπει να παραδεχτούμε πώς δεν είναι εικόνες που περιμένεις σε ένα ορεινό χωριό.

  Ακούμε συχνά την φράση «εναλλακτική καλλιέργεια» και γενικότερα έχει γίνει πολύ της μόδας η λέξη «εναλλακτικό».Τι σημαίνει όμως;

  Εναλλακτικό είναι το σύγχρονο, το μη αυστηρά παραδοσιακό,το καινοτόμο.
  Η αντικατάσταση του παλαιού με κάτι καινούργιο δεν είναι απαραίτητο να εξωστρακίσει το παραδοσιακό αλλά είναι απαραίτητο να το εξελίξει.

  Οι νέες καλλιεργητικές πρακτικές είναι εναλλατικές χωρίς να αλλάζει η καλλιέργεια.
  Ο αγροτουρισμός και ο βιοτουρισμός,είναι μια εναλλακτική πρόταση τουρισμού που χρησιμοποιεί ήπια ακόμα και χωριά που δεν έχουν «τουριστικές υποδομές».

  Αυτό που θεωρείς εσύ ως άχρηστο ή τόσο δεδομένο για κάποιους άλλους είναι πολύτιμο και πληρώνουν για να το ζήσουν.
  Έχει αλλάξει η τουριστική κουλτούρα και οι Έλληνες πρέπει να το καταλάβουν και να ξεκολήσουν απο την νοοτροπία του τουρισμού των 70s.
  Ο μουσακάς,το τσολιαδάκι και το «σάλαντ» δεν είναι της μόδας,ούτε καν τάση.

  Το internet έκανε όλο τον κόσμο,ένα παγκόσμιο χωριό.Έφερε παρα πολύ κοντά την ανθρωπότητα,έτσι αναπτύχθηκαν δίκτυα εθελοντισμού σε παγκόσμιο επίπεδο,δημιουργήθηκαν πλατφόρμες διαμοιρασμού (η νέα επιχειρηματική τάση).

  Σήμερα οι νέοι,η γενιά των Millennials ή αλλιώς Generation Y, κυνηγάει την εμπειρία και ταξιδεύει παντού.Παράδειγμα αυτή η πλατφόρμα www.workaway.info/ είναι χαρακτηριστική.
  Screenshot_3
  Φιλοξενείς έναν,δύο,όσους θες,την περίοδο που θες και βάζεις τους όρους σου και τι ακριβώς θες.Ανταλλαγή είναι,εσύ φιλοξενείς και ο φιλοξενούμενος ξεπληρώνει την φιλοξενία με κάποια εργασία,υπηρεσία,ότι χωράει ο νους σου.Το κέρδος αμοιβαίο και η πλατφόρμα εξασφαλίζει εγγυήσεις ότι δεν θα σου έρθει κανένα παράξενο άτομο.
  Screenshot_2
  Η πλατφόρμα www.airbnb.gr δεν χρειάζετε συστάσεις.
  Είναι μια πολύ γνωστή και καλά δοκιμασμένη πλατφόρμα,με εξαιρετικά αποτελέσματα.
  Η εναλλακτική πρόταση για τα σπίτια στα χωριά είναι αυτή ακριβώς.Το πατρικό του παππού που το επισκεπτόμαστε σπάνια αλλά ως περιουσιακό στοιχείο παράγει έξοδα,είναι ένας τρόπος να γίνει αποδοτικό.

  Επίλογος

  Η κατάσταση στην Ελλάδα πλέει προς άγνωστα νερά.
  Η χώρα μας έχει χρεοκοπήσει ας το παραδεχθούμε επιτέλους,δέχεται  τεράστιες πιέσεις από παντού και βρίσκεται υπό την κατοχή των δανειστών της που έχουν οργανώσει την υφαρπαγή κάθε δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
  Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει μόνο να χαθεί ως κράτος αλλά, ακόμη χειρότερα, να εξαφανισθεί ως συγκροτημένη εθνότητα .
  Ο απίστευτος συγκεντρωτισμός δημιουργεί έναν αργό και μαρτυρικό θάνατο για τις κοινωνίες.
  Οι εσωτερικές διαμάχες και οι ανόητοι εμφύλιοι πόλεμοι των διαφόρων κοινωνικών ομάδων,αποδεικνύουν πως δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κινδύνου (χωριά-πόλεις-ολόκληρη η χώρα,το ίδιο είναι,τα μεγέθη αλλάζουν) ,τεκμηριώνοντας πως μία χώρα καταστρέφεται πρώτα από το εσωτερικό της και μετά από τις ξένες δυνάμεις.