Αρχαιότητες στην Αγία Θεοδώρα;

Μια θεωρία ισχύει όταν έχει λογική βάση,όταν υπάρχουν κάποια στοιχεία και ενδείξεις που την καθιστούν κραταιά μέχρι να αποδειχθεί ή να καταρριφθεί απο νέα στοιχεία.

Στο χωριό μας τα στοιχεία είναι τόσο σπάνια που οι ερευνητές στην κυριολεξία ψάχνουν στα βάθη της ιστορίας,όπως ψάχνει ένας με φανάρι σε ένα κατασκότεινο υπόγειο.

Ως τώρα γνωρίζαμε ότι το Βάστα (ως οικισμός,χωριό,κοινότητα) υπάρχει περίπου απο το 1650 μ.Χ,στην περίοδο της Ενετοκρατίας.

Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας μας δίνει ένα άλμα προς τα πίσω και ξαφνικά απο τον 17ο αιώνα,μας πήγανει στα τέλη 11ου με αρχές 12ου αιώνα και μετά απόλυτο ιστορικό σκοτάδι.Ισχύει όμως; Για να δούμε παρακάτω…

Σκαριφήματα απο την προσωπική έρευνα του πολ.μηχανικού Φ.Z. που δείχνουν τα σημεία που υπήρχαν οι αρχαίοι ναοί,τρεις τον αριθμό!

Είχαν βρεθεί την δεκαετία του 1950 κάποια μπρούτζινα αγαλματίδια πέριξ του ναϊδρίου της Αγίας Θεοδώρας αλλά δεν υπήρχε κάτι άλλο που να «έδειχνε» ανθρώπινη δραστηριότητα κατα την αρχαιότητα.

Επίσης δεν υπάρχουν ή δεν έχουν σωθεί γραπτά,αναφορές απο την αρχαιότητα.Ο περιηγητής Παυσανίας στα Αρκαδικά δεν αναφέρει κάτι για την ευρύτερη περιοχή Βάστα-Αγία Θεοδώρα.

Στοιχεία όμως που έφερε,η επιμονή και οι προσπάθειες του πολ.μηχανικού Φ. Z. ,ρίχνουν φως στο σκοτάδι.
Τα απίστευτης σημαντικότητας στοιχεία αυτά δείχνουν ισχυρή ανθρώπινη παρουσία κατα την αρχαιότητα και μάλιστα τον 7ο π.Χ αιώνα!

Δομοί αρχαίας κατασκευής που ήταν εμφανή αλλά περίμεναν μια πιο προσεχτική και έμπειρη ματιά για να δικαιωθούν,μετά απο αιώνες αφάνιας.Οι φωτογραφίες είναι απο το 2004.


Αν αυτό δεν είναι ανατροπή,τότε τι είναι; Γιατί δεν ξεκίνησαν ανασκαφές και έρευνες στην περιοχή,αφού τα στοιχεία ήταν αρκετά και σημαντικά;

Επιστολή προς τον Έφορο Αρχαιοτήτων που αναφέρονται τα στοιχεία και οι ενδείξεις.Έχει ενδιαφέρον η ημερομηνία 12/7/1999.

Δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να απαντήσουμε,θα επανέλθουμε με αναλυτικό άρθρο και θα ανοίξουμε ειδικό άρθρο στον «Φάκελο Αγία Θεοδώρα – Βάστα».

Απάντηση Ε’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το έτος 2005,που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της έρευνας.Παράξενο γιατί σε διαφορετικές περιπτώσεις,αν βρεθεί ίχνος αρχαιότητας είναι ικανό να σταματήσει και έργο διάνοιξης Εθνικής Οδού.

IMG_20180307_0002-page-001
Με την άδεια του πολ.μηχανικού Φ/,επισυνάπτω φωτογραφίες και ντοκουμέντα που έχει στο αρχείο του. Τα προσωπικά στοιχεία του κ.Ζώη,τα αποκρύπτουμε για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.