Λέλα Καραγιάννη 08/09/44

karagianni_1-medium

Σαν σήμερα  στις 8 Σεπτεμβρίου 1944,τα φασιστικά καθάρματα της Γκεστάπο εκτελούν στο Άλσος Χαϊδαρίου στο Δαφνί,την Λέλα Καραγιάννη και  27 αγωνιστές της Αντίστασης,σχεδόν ένα μήνα πριν την απελευθέρωση.

Ας φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη μας για την ιστορία αυτής της τεράστιας μορφής της αντίστασης.

Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη γεννήθηκε το 1898 στο χωριό Λίμνη της Εύβοιας αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στηνΑθήνα. Παντρεύτηκε τον φαρμακοποιό Γεώργιο Καραγιάννη, με τον οποίο απέκτησαν επτά παιδιά.

Κατά την Γερμανική κατοχή, έγινε μέλος της αντίστασης, μετατρέποντας το σπίτι της σε αρχηγείο της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα». Την οργάνωση δημιούργησε και χρηματοδότησε η ίδια, το 1941. Στόχος της οργάνωσης ήταν η φυγάδευση Βρετανών στρατιωτών στο Κάιρο αλλά και δολιοφθορές κατά του εχθρού. Η οργάνωση διώχθηκε ανηλεώς από την Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας του Κράτους κάτι που στοίχισε την μεταπολεμική δικαστική καταδίκη των μελών της Ειδικής Ασφάλειας.

Τον Ιούλιο το 1944, η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με πέντε από τα παιδιά της, βασανίστηκε στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου και ύστερα από λίγο διάστημα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στο παρακείμενο άλσος Χαϊδαρίου μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, περίπου ένα μήνα πριν από την Απελευθέρωση.

Το 1947 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το βραβείο αριστείας και αυτοθυσίας.

Η οικία της Λέλας Καραγιάννη, κατασκευή του 1923, ανήκει στο δήμο Αθηναίων και έχει κηρυχθεί από το 1995 ιστορικό μνημείο.

Το 1987 αναρτήθηκε στο σημείο μαρμάρινη πλάκα από το δήμο Αθηναίων που αναφέρει: «Σ’ αυτό το σπίτι έζησε και το χρησιμοποίησε σαν αρχηγείο της η ηρωίδα της Κατοχής Λέλα Καραγιάννη, «Μπουμπουλίνα». Εκτελέστηκε στις 8.9.1944. Τιμής Ένεκεν, ο Δήμος Αθηναίων, 8-9-1987».

πηγή : wikipedia