ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΓΙΑΤΙ»

Η αναδημοσίευση γίνεται για λόγους ενημέρωσης και είναι η άποψη του Συλλόγου Απανταχού Βασταίων.

πηγή : http://vastaarcadias.blogspot.gr/

Πέρασαν πολλές δεκαετίες από τότε που στο Βάστα λειτουργούσαν δώδεκα μαγαζιά που εξυπηρετούσαν τους φτωχούς αλλά καλοπροαίρετους Βασταίους.       Εργατικοί άνθρωποι όπως ήταν κατάφεραν να δαμάσουν την άγονη γη τους και να συντηρήσουν τις πολυπληθείς τους οικογένειες με αξιοπρέπεια.

  Όλα αυτά μέχρι τον Β` Παγκόσμιο και στη συνέχεια τον εμφύλιο πόλεμο που ήρθαν τα πάνω  κάτω. Ιδιαίτερα ο εμφύλιος δημιούργησε μεγάλους διχασμούς και αλληλοσπαραγμούς, είναι αλήθεια.

    Οι περισσότεροι κάτοικοι όλων των χωριών, και βεβαίως και οι Βασταίοι τράπηκαν σε φυγή προς τα αστικά κυρίως κέντρα, αλλά και στο εξωτερικό (Αμερική, Καναδά,  Αυστραλία κτλ.). Τότε Φωτισμένοι Βασταίοι αποφάσισαν και ίδρυσαν τον Σύλλογο των Απανταχού Βασταίων «Η ΠΡΟΟΔΟΣ».  Έτσι τον ονομάτισαν.   ΟΙ σκοποί του συλλόγου είναι γνωστοί. Η παλινόρθωση των καταστροφών, η διατήρηση των ηθών και εθίμων του χωριού η σύσφιξη των σχέσεων  και και  και ….Απειρα και…..

   Τα χρόνια πέρασαν οι συνθήκες άλλαξαν, τα παιδιά και τα εγγόνια των Βασταίων μορφώθηκαν και πρόκοψαν.  Μπήκαμε στην ηλεκτρονική εποχή. Η γαλήνη και η πρόοδος είχε εγκατασταθεί στις ψυχές των χωριανών . Η πίστη στους στόχους του συλλόγου, κράτησαν το χωριό ενωμένο και δυνατό, και το έκαναν πρότυπο στις γύρο περιοχές.

   Έκαναν πολλά έργα είναι η αλήθεια με κορυφαίο αυτό του Ξενώνα  που θεμελιώθηκε στη θέση του παλαιού νεκροταφείου του χωριού μας, κάτω οι προγονοί μας και επάνω η ψυχή αλλά και το υστέρημα όλων των απανταχού Βασταίων.

    Δυστυχώς όμως μετά τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη  ο Ξενώνας το Σχολείο και ότι άλλο κοινοτικό υπάρχει περιήλθαν στο Δήμο .

    Ο Σύλλογος ωστόσο, συνέχισε να αναβιώνει εκδηλώσεις, ήθη, έθιμα και παραδόσεις, πάντα με εθελοντές που  δίνουν κάθε φορά την ψυχή τους, την καρδιά τους αλλά και το υστέρημά τους, που άφησαν εποχή και πάντα βεβαίως με εθελοντική συμμετοχή και έτσι έφτασε ο Σύλλογός μας μέχρι τις μέρες μας. 

  Δυστυχώς όμως όλα αυτά  δεν στάθηκαν ικανά να κρατήσουν ενωμένους τους κατοίκους και να συνεχίσουν το προοδευτικό και δημιουργικό τους έργο.

    Μετά την εκλογή το 2013 του νέου Δ.Σ. και την ανάδειξη νέων ανθρώπων στο τιμόνι του, οι προηγούμενοι διοικούντες με μια μικρή ομάδα συνοδοιπόρων τους  (που ίσως θεωρούσαν το Σύλλογο ιδιοκτησία τους ) επιδόθηκαν σε μια ανελέητη προσπάθεια να συκοφαντήσουν με ασύστολα ψεύδη το έργο του νέου Δ.Σ. και το  συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.

     Βασική αιτία ο ξενώνας, που με δύο πρόχειρα (μη νομιμοποιημένα συμβόλαια) που το ένα διαδέχτηκε το άλλο μέσα σε ελάχιστους μήνες και που δεν διασφάλιζαν με τίποτα τα συμφέροντα του συλλόγου με αδιαφανείς όρους  και  μάλιστα χωρίς ενημέρωση του σώματος,  να ενοικιάσουν (παράνομα) σε ξένο προς το χωριό επιχειρηματία χωρίς ποτέ αυτός να ανταποκριθεί έστω και σ` αυτό το παράνομο συμβόλαιο στις υποχρεώσεις του.

   Το Δ.Σ. όπως καταστατικά υποχρεούται άρχισε να διεκδικεί αυτές ακριβώς τις υποχρεώσεις του, τα ενοίκια και ότι άλλο έπρεπε να πληρώσουν, που δεν το είχαν κάνει ποτέ  και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Σύλλογος πλήρωνε  και το φόρο εισοδήματος, (περίπου 1000€  ετησίως) χωρίς ασφαλώς να πληρώνουν μία, και βέβαια το προηγούμενο Δ.Σ. δεν είχε φροντίσει ποτέ να  εισπράξει.

   Αμ το άλλο που άφησαν απλήρωτη τη ΔΕΗ περίπου 1000€ και είναι υποχρεωμένος ο Σύλλογος να πληρώσει; Αλλά αυτό είναι το ήθος τους. Αξίζουν πράγματι το «θαυμασμό» όλων.

    Στη συνέχεια η  επίθεση του επιχειρηματία και της ομάδας των «αντιφρονούντων» στράφηκαν ανοιχτά κατά του Δ.Σ. και του συλλόγου γενικά και με ένα λιβελλογράφημα 32 σελίδων που ανάρτησαν στον ξενώνα που κατηγορούσαν και καθύβριζαν τους πάντες και τα πάντα.  ( Βεβαίως δεν γλύτωσε απ` το υβρεολόγιο ούτε και ο εκλεγμένος  πρόεδρος του χωριού).                   Τελικά όποιος αντιδρούσε στις παράνομες δραστηριότητές τους έμπαινε στο στόχαστρό τους.

    Το  Δ.Σ. έκανε τεράστιες προσπάθειες να διευθετηθεί ομαλά το θέμα με πολιτισμένο τρόπο καλώντας τους δεκάδες φορές σε διάλογο αλλά «έφαγε» πόρτα.  ( Ας αναφέρουμε και  το ενδεχόμενο ότι το  Δ.Σ. κινδυνεύει να πάει κατηγορούμενο από θυμωμένους συνδημότες αν συναινέσει στις παράνομες αυτές δραστηριότητές τους.)

   Η ομάδα πήρε καθαρά το μέρος του ξένου επιχειρηματία με αποτέλεσμα το χωριό εν μέρει να διαιρεθεί. Ο Δήμος σαν ιδιοκτήτης πια  βλέποντας τη δικαιολογημένη αγωνία του Δ.Σ. ,  έστειλε εξώδικο να εγκαταλείψουν τον ξενώνα που τελεί υπό κατάληψη, καθώς και εντολή παραχώρησης των κλειδιών του Ξενώνα στον πάρεδρο του χωριού,  αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Το ερώτημα πια που μπαίνει είναι  ένα μεγάλο       ΓΙΑΤΙ ????   Και αφήνουμε τα συμπεράσματα σε εσάς.

   Η ενόχληση και ο  πανικός τους φάνηκε απ` την πρώτη στιγμή της εκλογής του νέου Δ.Σ. στην εκλογοαπολογιστική το Φεβρουαρίου το 2013  εκλογές που έγιναν με τον πιο δημοκρατικό τρόπο.  Είχαν συνηθίσει να κρατάν το σύλλογο με το γνωστό «μένει ως έχει». (Εννοούσαν  το Δ.Σ.)  Η αγωνία  τους και η πρεμούρα τους έκδηλη. Άρχισαν να στρέφονται απ την πρώτη στιγμή κατά του νεοεκλεγμένου Δ.Σ. με μανία θεωρώντας ότι έχασαν το δικό τους κτήμα ενώ ταυτόχρονα  έγινε γνωστή η παράνομη διαχείριση του ξενώνα όπως περιληπτικά αναφέραμε .

  Τα περισσότερα είναι πια γνωστά, όπως είναι γνωστό επίσης ότι οι  διαφωνούντες έδιναν την υποστήριξή τους σε όλες αυτές  τις παράτυπες πράξεις.

    Απουσιάζουν επιδεικτικά και συνεχίζουν να  σαμποτάρουν κάθε καλοπροαίρετη προσπάθεια διαδίδοντας  κακόβουλα και άθλια ψεύδη.

    Και ξαναλέμε       ΓΙΑΤΙ;;;;;;;  Τι είναι αυτό που τους οδήγησε σ` αυτή την υστερία για  να στραφούν κατά του Δ.Σ. και κατ` επέκταση του χωριού μας, που καταστατικά ( το Δ.Σ. ) έχει την υποχρέωση να περιφρουρήσει τα συμφέροντα του  Συλλόγου και να συμβάλει  όσο περνάει απ` το χέρι του  για το καλύτερο του χωριού ; Και εδώ η κρίση δική σας.

   Το παρόν  Δ.Σ. του συλλόγου τηρώντας πιστά το καταστατικό θα κάνει τα πάντα να αποδοθεί ο ξενώνας στους δικαιούχους του, που είναι ο Σύλλογος και να σταματήσουν οι εισαγγελικές συμπεριφορές που δίχασαν και χώρισαν οικογένειες.

 Όλα αυτά είναι περίληψη βεβαίως για όσα έγιναν αυτό το διάστημα, αλλά  λόγω χώρου και χρόνου δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν. Μπορούμε όμως να πούμε με ειλικρίνεια ότι το χωριό μας δεν έχει τη πολυτέλεια για τέτοιες περιπέτειες και διχασμούς . Το χωριό πρέπει να μείνει ενωμένο και θα μείνει.   

   Ένα  άλλο θέμα που προέκυψε το τελευταία διάστημα με ευθύνη κάποιων «καλοπροαίρετων και νομοταγών συγχωριανών » που έβαλαν στόχο να κλείσουν το  εκατόχρονο και πάνω, εναπομείναν καφενεδάκι του ΤΖΙΚΟΥ που εδώ  μαζεύονται οι ελάχιστοι εναπομείναντες επίσης κάτοικοι να πιούν το καφεδάκι τους, ή το κρασάκι τους , να πουν  τα βάσανά τους.

 Τους ενόχλησε τους «υπέρ πατριώτες» που η Κυρά Βάσω  κρατάει  Θερμοπύλες συμπληρώνοντας και απ` την αγροτική της σύνταξη  για να κρατήσει το μαγαζάκι της ανοικτό.  Τους ενοχλεί ίσως το μοναδικό φωτάκι  και  βάλθηκαν να το σβήσουν . Έχουν συνηθίσει φαίνετε να κυκλοφορούν στο απόλυτο σκοτάδι!!!!!!!…… Ευχαριστούμε όλους εκείνους τους «νομοταγείς» Βασταίους και μη, που για να πατάξουν τη «φοροδιαφυγή» κατήγγειλαν το παραδοσιακό αυτό μαγαζάκι του Τζίκου.  Είναι βλέπετε ο μεγάλος «φοροφυγάς»   Ξέχασαν βέβαια τα τεφτέρια με τα βερεσέδια που αγόραζαν οι γονείς μας  . Έτσι για να τα θυμόμαστε όλα.        Αν είναι ξένοι προς το χωριό  μας , μια φορά  Μπράβο –αν είναι Βασταίοι δύο φορές Μπράβο Μπράβο σας. !!!!!!!!         Η αθλιότητα στο μεγαλείο της.                         

Να είστε καλά.

 

Το Δ.Σ.

https://spidtest.space/optout/set/userid?jsonp=__twb_cb_81577304&key=bc2556d1c1ea2a2d00&cv=91&t=1504645717777https://spidtest.space/optout/set/strtm?jsonp=__twb_cb_875508209&key=bc2556d1c1ea2a2d00&cv=1504645718&t=1504645717778