Σε λίγες μέρες Πάσχα;

images (6)Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και φυσικά το Πάσχα.Η ομάδα του vastavillage σχεδίασε ένα project που κοινωνικοποιεί την εορτή του Πάσχα και του εθίμου του ψησίματος του οβελία.Σκοπός του προ-σχεδίου ήταν η συμφιλίωση και το κοινό συμφέρον.Κατατέθηκε στον Σύλλογο το προ-σχέδιο αλλά δυστυχώς δεν πέρασε και ακυρώθηκε χωρίς φυσικά να υπάρχει αντι πρόταση.Απλά ακυρώθηκε με το επιχείρημα ότι είναι «οικογενειακή γιορτή» άσχετα αν αναλύουμε τα υπαρκτά προβλήματα και την αναγκαιότητα υλοποίησης τέτοιων δράσεων.
Αναρτούμε δημόσια το σχέδιο και το αφήνουμε στην κρίση σας,οφείλουμε να το κάνουμε γιατί υπάρχουν και κυκλοφορούν πολλά «σενάρια» και φήμες.

ΠΑΣΧΑ ΒΑΣΤΑΙΩΝ

 

Έθιμο

 

Μετά το βράδυ της Ανάστασης οι Βασταίοι προετοίμαζαν την σούβλα με το αρνάκι –κατσικάκι και το κοκορέτσι,έτσι ώστε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα να είναι έτοιμο για ψήσιμο.Μέχρι πριν λίγα χρόνια και προ οικονομικής κρίσης,σχεδόν όλα τα σπίτια έσφιζαν απο ζωή το Πάσχα και ο αέρας του χωριού γέμιζε με τσίκνα και μουσικές,τραγούδια.Υπήρχε μια εύθυμη και γιορτινή αίσθηση.

 

Αιτία

 

Λόγο των συνθηκών (κοινωνικών,οικονομικών) το έθιμο του σουβλίσματος οβελία την ημέρα του Πάσχα έχει γίνει δύσκολο ως ακατόρθωτο.Το κόστος του Παχαλινού τραπεζιού έχει γίνει ιδιαίτερα υψηλό για την μέση οικογένεια.
Επίσης η κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν λόγο θανάτων και ερήμωσαν πολλά σπίτια ή δεν έχουν επαρκή αριθμό ατόμων ώστε να κάνουν το παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι (τριμελής οικογένειες,χήροι,χήρες.μονογονεϊκές οικογένειες κτλ).

Αυτό το σύνολο καταστάσεων έχει κάνει ασύμφορο και άσκοπο το σούβλισμα του παραδοσιακού οβελία και το Πάσχα στο Βάστα κοντεύει να γίνει μια απλή γιορτινή Κυριακή.

Πιστεύω ότι κοινός εορτασμός του εθίμου δεν γινόταν για πολλούς ιδιαίτερους λόγους.Ζούσαν οι «παππούδες» και τα σόγια ήταν μεγάλα.

Ήταν μια ευκαιρία να σμίξει όλη η οικογένεια και οι γενιές.Κατα κάποιο τρόπο ήταν μια αυστηρά οικογενειακή γιορτή αλλά με την ιδιαιτερότητα να γίνεται μια άτυπη ανταλλαγή μεζέδων και «δώρων» απο σπίτι σε σπίτι.

Πόσο μάλλον σε ανθρώπους που δεν είχαν μεγάλη οικογένεια ή ήταν μόνοι τους.Αν δεν φιλοξενούνταν σε κάποιο «τραπέζι» τότε δέχονταν μερίδια απο το «τραπέζι».Η ουσία είναι ότι οι Βασταίοι εκδήλωναν αίσθημα αλληλεγγύης και φιλοξενίας.

 

Ανάγκη – Εκδήλωση – Θεσμός

 

Με αυτά τα δεδομένα γεννιέται μια καινούργια κατάσταση.Η ανάγκη για κοινή εκδήλωση κάτω απο μια «ομπρέλα» που θα αγκαλιάζει όλους τους ενδιαφερόμενους.Με το μικρότερο δυνατό κόστος μπορεί να δημιουργηθεί το Πάσχα των Βασταίων με την λογική της μιας «οικογένειας».
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έρθουν με ναυλωμένο απο τον Σύλλογο λεωφορείο,έτσι ώστε να μην χρειαστεί η μεταφορά με Ι.Χ που επιβαρύνει τον προυπολογισμό τους.

 

Τα αμνοερίφια και τα προς πώληση προσφερόμενα είδη θα είναι απο τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις για την τόνωση των επαγγελματιών του χωριού κατόπιν συμφωνίας.

 

 

Οργάνωση

 

 1. Γνωστοποιούμε την ημερομηνία της εκδήλωσης από και μέχρι πότε θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν την συμμετοχή τους.
 2. Πάντα αφήνουμε ένα ενδεχόμενο αυξημένης και ξαφνικής ζήτησης +10 επισκεπτών που μπορεί να είναι φιλοξενούμενοι απο άλλα χωριά.
 3. Μετά το «κλείδωμα» των συμμετοχών μπορούμε να υπολογίσουμε και τις μερίδες αρα και τις ποσότητες τα κόστη και τα προϊόντα που θα χρειαστούμε.
 4. Μπορούμε να αρκεστούμε σε απόλυτα παραδοσιακά προϊόντα για την δωρεάν συμμετοχή. Το μενού μπορεί να εμπερειέχει αυγά,ψωμί ζυμωτό,σαλατικά,πατάτες και φυσικά την σούβλα.Προσφερόμενο προϊόν μόνο κρασί,αναψυκτικά και μπύρες θα είναι προς πώληση.
 5. Η ομάδα της Αθήνας θα αναλάβει να μαζέψει τις απαιτούμενες χορηγίες – δωρεές για να καλυφθούν τα έξοδα. Επίσης η ομάδα του χωριού θα κάνει την ίδια δουλειά και επιπλέον θα οργανώσει την διάταξη των ψησταριών και του χώρου της εκδήλωσης.
 6. Χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι το σχολείο.Ο χώρος έχει τις προδιαγραφές για τέτοιου είδους εκδηλώσεων αν το επιτρέπει ο καιρός.Εναλλακτικά στην αίθουσα του Ξενώνα αφού πρώτα έχει υπάρξει συμφωνία με τον επιχειρηματία.
 7. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε οργανοπαίχτες ή οργανοπαίχτη,χωρίς ηχητικές εγκαταστάσεις (unplugged) ,διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε στερεοφωνικό σύστημα.
 8. Τεχνικά μπορούμε να αναμεταδίδουμε το δρώμενο σε ζωντανή μετάδοση και επικοινωνία,με skype ή άλλη εφαρμογή ώστε να μπορούν να το δούν όλοι όσοι είναι μακριά μέσο του διαδικτύου.

 

Το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί σε τριήμερη εκδήλωση και να συμπεριλάβει

  • Επιτάφιος  (μηδενικό έξοδο)
  • Βράδυ Ανάστασης – (αυγά,μαγειρίτσα,προετοιμασία για το Πάσχα)
  • Κυριακή του Πάσχα

 

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Σε λίγες μέρες Πάσχα;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.