Γιατί τρώμε μπακαλιάρο παστό σήμερα;

παστός μπακαλιάρος

παστός μπακαλιάρος

Ως έθιμο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε και η βρώση του μπακαλιάρου με σκορδαλιά. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

Ίσως σήμερα να μας φαίνετε εξαιρετικά δεδομένο να βρούμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά στο τραπέζι,τόσο δεδομένο που καταντά αδιάφορο γιατί είναι στο μενού αυτής της μέρας αυτό το ψάρι.Όμως ο παστός μπακαλιάρος έχει ένα μακρύ ταξίδι στην ιστορία και έχει ενδιαφέρον να μάθουμε πως έφτασε στο πιάτο μας.

Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει με την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν περί το 800 μ.Χ. Μάλιστα, λέγεται ότι κυνηγώντας βακαλάους, οι Βίκινγκς ανακάλυψαν κατά λάθος το «νέο κόσμο» την Αμερική,πολύ πριν τον Κολόμβο και τους Πορτογάλους.
Μετά ήρθαν οι Βάσκοι ψαράδες, οι οποίοι εμπορευματοποίησαν τον μπακαλιάρο από τον Μεσαίωνα και τον πάστωσαν. Όταν οι Βάσκοι πρώτοι πάστωσαν τον μπακαλιάρο πέτυχαν δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον, το παστό ψάρι τους έτρεφε στα μακρινά ταξίδια στον άγριο βόρειο Ατλαντικό και δεύτερον, είχαν στα χέρια τους ένα προϊόν το οποίο είχε μεγάλη διάρκεια ζωής και ήταν σχετικά φθηνό.
Ο παστός μπακαλιάρος ήρθε στην χώρα μας τον 15ο αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας.
Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την παρουσία του μπακαλιάρου στην ελληνική αγορά είναι πιθανότατα οι Άγγλοι. Εξετάζοντας την ιστορία του εμπορίου μεταξύ της Ελλάδας και της Αγγλίας, διαπιστώνει πως οι Άγγλοι έστελναν μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου, τον οποίο αντάλασσαν με σταφίδες.
Με εξαίρεση τα νησιά,όπου υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι,στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστρός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s