Επιστολή Γιάννη Φιλιππούση για την γενική συνέλευση του Συλλόγου Βασταίων

Αγαπητοί συμπατριώτες

Λόγω εργασιακών υποχρεώσεων στα ορυχεία της Μεγαλόπολης,μου είναι αδύνατο να παρευρεθώ στην Γενική Συνέλευση,οπότε στέλνω αυτή την επιστολή στην πρόεδρο του Δ.Σ, κ. Κωνσταντίνα Μητροπούλου για να ακουστούν δημόσια οι απόψεις μου.

Μερικοί με γνωρίζουν προσωπικά και μερικοί ίσως να μην με γνωρίζουν και καθόλου.Το σωστό και το ευγενικό είναι να συστηθώ,καθώς καταβαίνω για πρώτη φορά υποψήφιος στις εκλογές του Συλλόγου.

Ονομάζομαι Γιάννης Φιλιππούσης ,υιός της Παναγιώτας Νίκα,είμαι 38 ετών και ζω μόνιμα τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο χωριό.

Δεν είχα ποτέ καμία συμμετοχή με τον Σύλλογο πριν την μόνιμη εγκατάσταση μου στο χωριό,για πολλούς και διάφορους λόγους.
Ο βασικότερος λόγος,που πιστεύω ότι είναι και λόγος ολόκληρης της γενιάς μου,είναι ότι σαν νέοι συνδιάσαμε το χωριό ως τόπο αναψυχής.Δίναμε τον δικό μας αγώνα στον στίβο της ζωής στην πρωτεύουσα όπου και μεγαλώσαμε.Πατάμε σε δύο βάρκες γιατί νιώθουμε και «Αθηναίοι» και «Βασταίοι».

Δυστυχώς δεν είχαμε τον ίδιο νόστο της «πατρίδας» όπως τον έχετε εσείς που είσαστε εσωτερικοί μετανάστες και είναι λογικό.

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε γι’αυτό τον λόγο,ήταν ανάγκη να υπάρχει ένας πυρήνας για όσους ξεριζώθηκαν απο το χωριό τους και έπρεπε να επιβιώσουν στην ζούγκλα των Αθηνών.Ήταν η συνδετική δύναμη που βοήθησε και αυτούς που έμειναν πίσω.

Σαν νέος πιστεύω ότι ο Σύλλογος με τα 60 χρόνια ζωής έκλεισε ένα κύκλο και πρέπει να ανοίξει ένας καινούργιος,σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να διαλυθεί ο θεσμός αυτός.

Οι εποχές που ζούμε είναι βάρβαρες και ισοπεδοτικές.Δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους και εκτός πραγματικότητας.

Οι ανάγκες άλλαξαν άρδην.

Τώρα πια τίποτα δεν είναι δεδομένο σ’αυτή την χώρα.

Ότι γίνεται στην Ελλάδα επιρεάζει και το χωριό μας,γιατί το χωριό μας είμαστε εμείς,οι άνθρωποι του.Είμαστε εμείς που ζούμε μόνιμα και εσείς που είσαστε μακρυά.Σας έχουμε ανάγκη όσο ποτέ.

Ως νέοι δεν θέλουμε να ακυρώσουμε ούτε τα έθιμα,ούτε τα ήθη,ούτε αυτά που δημιουργήσατε εσείς με αγώνα και κόπο.Θέλουμε να διατηρήσουμε το χθες προσθέτοντας ένα καινούργιο αύριο.

Παράδοση δεν είναι μια στείρα επανάλληψη εθίμων.Πολιτισμός είναι η συνεχής εξέλιξη  στον δρόμο που χάραξαν οι προγόνοι μας.

Σήμερα οι νέοι Βασταίοι βάλλονται απο παντού οικονομικά και κοινωνικά.Το γνωρίζετε καλά αυτό.

Το Βάστα δεν είναι ένας τόπος για αναψυχή μόνο.Το Βάστα πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλα τα χωριά της περιφέρειας.

Ο νέος ρόλος του Συλλόγου πρέπει να είναι κοινωνικός εκτός απο πολιτιστικός.Πρέπει να γίνει ουσιαστικό άνοιγμα προς τους νέους.Πιστεύω ακράδαντα πως η ύπαιθρος μπορεί και πρέπει να κάνει την διαφορά,οι εποχές επιβάλλουν ριζοσπαστικές λύσεις.
Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικές δράσεις και σκέψεις μου,σχετικά με τις μελλοντικές δραστηριότητες του Συλλόγου  :

 

  • Το χωριό μπορεί να γίνει ζωντανός χώρος γόνιμης ανάπτυξης ιδεών.
  • Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει το Βάστα είναι η απόσταση από την Αθήνα,οπότε και είναι απαραίτητες οι οργανωμένες εκδρομές από πρός το χωριό.
  • Στήριξη των οικογενειών,με κοινές δράσεις και για τα παιδιά που ζούν μόνιμα στο χωριό.
  • Βασιζόμαστε στα δικά μας μέσα,δημιουργούμε τους δικούς μας τρόπους με στόχο την ευημερία και την προκοπή με ανθρώπινο πρόσωπο.
  • Πλήρης ψηφιοποίηση και μηχανοργάνωση του Συλλόγου,απόλυτη εκμετάλευση του διαδικτύου και των απείρων δυνατοτήτων αυτού του εργαλείου.
  • Εξωστρέφεια και συνεργασία με άλλους Συλλόγους απο διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και με άλλα χωριά της Ευρώπης.
  • Τόνωση της κοινωνικής προσφοράς με κοινές εορταστικές εκδηλώσεις όπως Χριστούγεννα,Πάσχα κτλ

Οι ιδέες και οι σκέψεις είναι πολλές για να αναπτυχθούν σε μια επιστολή.Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα υπάρξει η ευκαιρία να αναπτύξουμε,να αναλύσουμε και να υλοποιήσουμε πολλές ιδέες και σκέψεις όλων μας,με γνώνομα την απο κοινού ανιδιοτελή αγάπη για το χωριό μας.

Με εκτίμηση

Γιάννης Φιλιππούσης

https://spidtest.space/optout/set/userid?jsonp=__twb_cb_901133392&key=bc2556d1c1ea2a2d00&cv=94&t=1504646900072https://spidtest.space/optout/set/strtm?jsonp=__twb_cb_759370972&key=bc2556d1c1ea2a2d00&cv=1504646900&t=1504646900073