Αριστείου Δημοσθένη και Ελισσάβετ Γαλάνη

Ο Θανάσης Κατσιώλης παραλαμβάνει το Αριστείο

Ο Θανάσης Κατσιώλης παραλαμβάνει το Αριστείο απο την πρόεδρο του Συλλόγου και τον πρόεδρο του χωριού

Η θέσπιση του Αριστείου Δημοσθένη και Ελισσάβετ Γαλάνη από τον υιό τους κ. Ηλία Γαλάνη,για τη νέα γενιά του χωριού μας,προκειμένου να στηριχθούν νέοι άνθρωποι με επιδόσεις στη εκπαίδευση και όχι μόνο.Το μήνυμα τεράστιο και η ουσία της κίνησης μοναδική.
Τα Αριστεία ήταν tablets τελευταίας τεχνολογίας 10″ ιντσών,ένα εξαιρετικό τεχνολογικό εργαλείο για τους νέους.Τα tablets έχουν τεράστιες και ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές ικανότητες και είναι εύκολη η φορητότητα τους.
Την απονομή την διοργάνωσε ο Σύλλογος επί της ευκαιρίας της κοπής πίτας,τα κριτήρια επιλογής των επιτυχόντων ήταν για τα παιδιά με καταγωγή από το Βάστα που ζούν εκτός χωριού,ήταν το απολυτήριο Λυκείου της περασμένης περιόδου 2013-2014 και για τα παιδιά που ζουν μόνιμα στο χωριό εκτός από το απολυτήριο ως κριτήριο ήταν και η γενικότερη προσφορά τους στο χωριό.
Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά που ζουν στο χωριό στερούνται βασικών αναγκών,μεγαλώνουν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και κρατάνε με θυσία το χωριό ζωντανό.Είμαστε απο τα λίγα χωριά του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης που έχουμε την εξαιρετική τύχη να ζουν οικογένειες και παιδιά.Αυτό απο μόνο τους πρέπει να προβληματίσει τους θεσμικούς παράγωντες,την όποια εξουσία και να σκύψει πάνω απο τις ανάγκες αυτών των παιδιών.Η επιβράβευση είναι ουσιαστική,δίνει κίνητρο στην νέα γενιά και ώθηση για το δύσκολο μέλλον.

  • Επιβραβεύτηκε η Κυριακή Παναγοπούλου.Πέτυχε να περάσει σε ανώτερη σχολή με πανελλήνιες εξετάσεις και σήμερα να είναι πρωτοετής σπουδάστρια.Αν υπολογίσουμε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες του χωριού μας,αυτό που κατάφερε η Κυριακή είναι άθλος.
  • Επιβραβεύτηκε ο Θανάσης Κατσιώλης μαθητής λυκείου.Ο Θανάσης ο ανιδιοτελής εθελοντής του χωριού,εργατικός και φιλότιμος.Γνώστης της γης και της κτηνοτροφίας,γνήσιος Αρκάς.
  • Επιβραβεύτηκε η Αλκέτα Ζέμπι κόρη του Ρεμ.Το κορίτσι αυτό ήρθε με την οικογένεια της απο την Αλβανία,δεν γνώριζε την γλώσσα μας,μόχθησε και πάλεψε και κατάφερε να τελειώσει το Λύκειο.Απαιτεί τεράστια προσπάθεια η ενσωμάτωση σε ένα δύσκολο τόπο όπως είναι το χωριό μας.Η Αλκέτα τα κατάφερε και με το παραπάνω.
  • Επιβραβεύτηκε η αριστεύσασα μαθήτρια της σχολικής περιόδου 2013-2014 Νικολέτα Παπακωνσταντίνου (κόρη του τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου) η οποία πέρασε στην Σχολή Καλών Τεχνών.Η Νικολέτα ευχαρίστησε τον κ.Γαλάνη και τον Σύλλογο και παραχώρησε το Αριστείο στον Σύλλογο.Ο Σύλλογος το έδωσε στην εγγονή του Σπύρου Ζωή όπου αποφοίτησε με απολυτήριο 19,2.

Εμείς ευχόμαστε καλά μυαλά στα παιδιά και πάντα άξιοι.Ελπίζουμε στην κίνηση αυτή και στο ουσιαστικό μήνυμα που δίδεται μέσω των Αριστείων Δημοσθένη και Ελισσάβετ Γαλάνη να ανοίξει ένας νέος δρόμος προόδου για τον τόπο μας.

Ο κ. Ηλίας Γαλάνης που ζει στο εξωτερικό σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας ανέφερε :

Τύχη αγαθή έδοξε τη θέσπιση του Αριστείου Δημοσθένους και Ελισσάβετ Γαλάνη για τη νέα γενιά του ημιορεινού χωριού της Αρκαδίας Βάστα, προκειμένου να στηριχθούν νέοι άνθρωποι με επιδόσεις στην εκπαίδευση, πρωτότυπες πρωτοβουλίες για το χωριό, πραγματιστικές ιδέες για προκοπή, έξυπνες λύσεις, φάροι φωτεινοί και φορείς ανθρωπιστικού πολιτισμού.

Επρόκειτο για ένα θέσφατο, εκ των ουκ άνευ, στην ευρύτερη οικογένεια (σόϊ) των Γαλαναίων, η κατά δύναμη συνεισφορά στα κοινά του χωριού, αντιπαρερχόμενη, πάλαι τέ και επ´ εσχάτων, τις μικρότητες.

Σκέφτηκα λοιπόν να εφαρμόσω την πατρώα και μητρώα ρήση, κρατώντας τη μνήμη τους ζωντανή: «Νίκα το κακό με το καλό» και παράλληλα να συνεισφέρω, όση η εμή δύναμις, στην επόμενη μέρα, για το μέλλον του χωριού, όπως θα επιθυμούσαν και ως μνημόσυνο, οι γεννήτορές μου.

Σε συνεργασία με συγγενείς και φίλους της οικογένειας στο χωριό και σύμφωνα με τις επιθυμίες των αδελφών του πατέρα μου και της κυράς Δασκάλας, επεξεργαστήκαμε τη θέσπιση αυτού του Αριστείου, προκειμένου, εν όψει και της ευρυζωνικής ασύρματης ζεύξης με το δίκτυο περιοχής Μεγαλοπόλεως, να λειτουργήσει ως εφαλτήριο εκμάθησης της νέας παγκόσμιας γλώσσας, αυτής του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, για τη νέα γενιά του Βάστα, ανοίγοντας ένα εικονικό παράθυρο στον κόσμο.

Διατηρώ βαθειά την πεποίθηση πως, προκειμένου ο τόπος μας να ευημερεί, ανάγκη πάσα είναι η εσωστρεφής τάση της στείρας νοσταλγικής θλίψης -«για ένα πουκάμισο αδειανό» όπως είχε γράψει και ο Γ. Σεφέρης, ή επί το δημωδέστερο «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς»- να αντικατασταθεί από μία σφύζουσα συλλογική δημιουργικότητα, στη βάση της προσωπικής ευθύνης του καθενός μας, με όχημα την καλή θέληση με στόχο την κοινή προκοπή.

Στοιχειώδης κοινή λογική επιβάλει, με το βλέμμα στραμμένο στο πέραν του λιγνίτη μέλλον, να προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, εκμεταλλευόμενοι, μεταξύ άλλων, τον μεσημβρινό προσανατολισμό του και τις πλούσιες τοπικές παραδόσεις και προϊόντα, αλλά και το ήθος των κατοίκων του.

Έτσι λοιπόν, ευχόμενος καλή προόδο και βεβαίως υπό την τήρηση της αυστηρής προϋπόθεσης της προσωπικής παρουσίας των δωρεοληπτών ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τον κοινό μας τόπο καταγωγής, παρακαλώ η απονομή να πραγματοποιηθεί ως εξής:

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Μητροπούλου προς την εισαχθείσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κα Παναγοπούλου.
Η Αντιπρόεδρος κα Παπανδρέου προς την αριστεύσασα μαθήτρια της Γ´ λυκείου, κα Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Αλεξόπουλος με κ. Σουλαντίκα στη θυγατέρα του Rem, Alketa.
O κ. Φιλιππούσης στον κ. Αθανάσιο Κατσώλη.

Θερμότατες Ευχές για κάθε τι καλό το 2015,

https://spidtest.space/optout/set/userid?jsonp=__twb_cb_588665798&key=bc2556d1c1ea2a2d00&cv=83&t=1504647003671https://spidtest.space/optout/set/strtm?jsonp=__twb_cb_482805455&key=bc2556d1c1ea2a2d00&cv=1504647004&t=1504647003672