Η ιστορία του Ειδικού Σχολείου Περάματος

???????????????????????????????

Το Ειδικό Δημοτικό Περάματος πρωτολειτούργησε το 1980, ενώ η απόφαση ίδρυσής του  είχε εκδοθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα. Η αιτία καθυστέρησης της λειτουργίας του ήταν η έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένου εκπαιδευτικού. Τελικά το 1980 λειτουργεί με πρώτη προϊσταμένη την κα Αγγελική Κόλλια, μια μορφή που σφράγισε το σχολείο με την υπομονή και την αγάπη της προς τους μαθητές. Λειτούργησε αρχικά ως μονοθέσιο. Ένα χρόνο μετά λειτουργεί ως διθέσιο (1981-82). Από το 1983 ο τότε προϊστάμενος κ. Σιώτος, κάνει έγγραφα για προαγωγή του σχολείου σε 3/θέσιο. Μόλις το Δεκέμβριο του 1989 ο δήμος Περάματος αποφασίζει την προαγωγή του σχολείου από 2/θέσιο σε 3/θέσιο για τη σχολική χρονιά 1990-91 και τελικά λειτουργεί ως 3/θέσιο το 2006. Το 1986 το σχολείο λειτουργεί για πρώτη χρονιά με κοινωνική λειτουργό και εργοθεραπεύτρια. Από τότε τις περισσότερες χρονιές το σχολείο δεν έχει Ε.Ε.Π. ενώ λειτουργεί κάθε χρόνο με αναπληρώτρια ειδική βοηθό.

Καταλυτικό ρόλο στο σχολείο έχει παίξει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, χωρίς την πρωτοβουλία και την ενεργή δράση του οποίου, το σχολείο θα είχε κλείσει. Οι εκάστοτε προϊστάμενοι και εκπαιδευτικοί έρχονται και παρέρχονται. Τα παιδιά είναι οι μόνιμοι κάτοικοι Περάματος και πίσω από τα παιδιά οι γονείς είναι αυτοί που σηκώνουν το βαρύ φορτίο να επιλύσουν όσα προβλήματα δεν έχει λύσει το ελληνικό κράτος και όσα τους προσθέτει με τη γραφειοκρατία του.

IMG_0890Μέχρι το 2008 το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το σχολείο είναι τελείως ακατάλληλο για στέγαση ειδικού σχολείου. Στις 22 Δεκεμβρίου του 2008 πραγματοποιείται φιλανθρωπική συναυλία του Γιάννη Πλούταρχου υπέρ του Ειδικού Δ. Σ. Περάματος. Με τη συνεισφορά και του John Greek 88,6, το 2009 το σχολείο ανακαινίζεται εκ βάθρων χωρίς όμως να έχει επιλύσει ακόμα όλα του τα κτιριακά προβλήματα.???????????????????????????????

Από τότε μέχρι σήμερα, λόγω και της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που πλήττει τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, το σχολείο, μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ενισχύεται στο έργο του οικονομικά από διάφορους χορηγούς {εταιρίες, οργανισμούς αλλά και πλήθος ανώνυμων ιδιωτών}. Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ήταν και είναι ιδιαίτερα δραστήρια και χάρη στις δικές τους πρωτοβουλίες και ενέργειες προσφέρονται στους μαθητές πλήθος ευκαιριών και ενισχύονται οι οικογένειες των μαθητών.

Το σχολείο τη φετινή σχολική χρονιά λειτουργεί με μαθητικό δυναμικό 14 παιδιά, με υψηλό ποσοστό παιδιών με αυτισμό και κινητική αναπηρία. Δύο από τους τρεις εκπαιδευτικούς έχουν οργανική θέση στο σχολείο ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Η τρίτη θέση καλύπτεται από αναπληρωτή εκπαιδευτικό, τοποθετημένο με πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Τέλη Σεπτεμβρίου και το σχολείο δεν έχει: Ε.Β.Π .,  Ε.Ε.Π.  και μεταφορικό μέσο.IMG_0555

Σε πείσμα των καιρών και των… προϊσταμένων, οι εκάστοτε εκπαιδευτικοί προσπαθούν να κάνουν εκπαιδευτικό έργο και όχι απλή φύλαξη, δημιουργώντας συναισθηματικούς δεσμούς με τους μαθητές και προσφέροντας το χρόνο τους απλόχερα στην υπηρεσία των γονέων. Είναι τέτοια η συναισθηματική ανταπόκριση των μαθητών που δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς.
IMG_0888

Παυλάκη Σταματική (Διευθύντρια Ε.Σ.Π)

One thought on “Η ιστορία του Ειδικού Σχολείου Περάματος

  1. Παράθεμα: Εκδρομή μαθητών ΑμΕΑ από το Πέραμα στο χωριό Βάστα | Καφενείο Μεγαλόπολης

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.