Οι Βοσκοί

grekiΠανάρχαιο επάγγελμα ειδικά στα ορεινά χωριά της Αρκαδίας.Οι αρχαίοι Αρκάδες λάτρευαν τον θεό Πάνα που ήταν τραγόμορφος.Αυτό δείχνει πόσο ιερή θεωρούσαν την κτηνοτροφία.Ο βοσκός έγινε «τσοπάνης» κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Συνήθως ήταν μοναχικοί άνθρωποι και ελεύθεροι στα βουνά,έτσι δημιούργησαν και μικρές κοινότητες πάνω σε κακοτράχαλους ορεινούς και άγονους τόπους.Η ζωή και η καθημερινότητας τους αποτέλεσε την βάση σ’αυτό που θεωρούμε σήμερα παράδοση,με τα τραγούδια τους,την τέχνη τους,εμπνευσμένοι απο την φύση και την δύσκολη ζωή τους.

Έτσι μας ήρθε και ηDSC04331 ιδέα να κάνουμε ένα παιχνίδι,επιτραπέζιο που να έχει σχέση με την ζωή στο χωριό μας.Τουλάχιστον όπως ήταν κάποτε η ζωή σ’αυτό το χωριό.Αυτό το προσχέδιο το δουλέψαμε και το κάναμε πράξη με την συμμετοχή όλων των ηλικιών.Φυσικά να τονίσουμε ότι το παιχνίδι είναι βασισμένο στην κλασσική μορφή επιτραπέζιου παιχνιδιού με ζάρι.Όπως το γνωστό φιδάκι.
Οι παίχτες έχουν τον ρόλο του βοσκού με σκοπό να φτάσουν το κοπάδι τους στο μαντρί.Υπάρχου δώρα και παγίδες στις θέσεις.Παράδειγμα αν φτάσει στην θέση Νο15 εκεί ο παίχτης ξαναπαίζει γιατί «Είναι 15 Αυγούστου και ο παπάς ευλόγησε το κοπάδι σου,ξαναρίχνεις το ζάρι» ή στην τελευταία θέση Νο30 που είναι παγίδα,γράφει «έμπλεξες με καλή παρέα στο καφενείο του χωριού και έχασες το κοπάδι σου,πήγαινε πίσω πέντε θέσεις να το βρεις».

DSC04337Το δοκιμάσαμε με αριθμημένες καρέκλες,αντί για νταμάκια και κάναμε εμείς τα πιόνια.Τα παιδιά το διασκέδασαν και οι μεγάλοι επίσης.Θα το δουλέψουμε καλύτερα για να γίνει πιο πλούσιο και πιο οργανωμένο.Σημασία έχει ότι με μηδέν χρήματα μπορούμε να στήσουμε δράσεις και παιχνίδια στο χωριό,να διασκεδάζουμε όλοι.Τονώνουμε την δημιουργικότητα στα παιδιά αλλά και στους νέους.Η σημερινή τεχνολογία έχει αποξενώσει τους ανθρώπους και τα αποτελέσματα της αποξένωσης θα φανούν στο μέλλον.

Εμείς λέμε,συλλογικές δράσεις και ομαδικά παιχνίδια για να σπάσουμε αυτή την επικίνδυνη αποξένωση και τον εθισμό με την τεχνολογία.Οι διακοπές στο χωριό να είναι εναλλακτικές,να είναι απόδραση απο την καθημερινότητα της πόλης.

https://spidtest.space/optout/set/userid?jsonp=__twb_cb_64887924&key=bc2556d1c1ea2a2d00&cv=41&t=1504954814382https://spidtest.space/optout/set/strtm?jsonp=__twb_cb_345496082&key=bc2556d1c1ea2a2d00&cv=1504954814&t=1504954814383

2 thoughts on “Οι Βοσκοί

  1. Ήταν μια πολύ ωραία ιδέα όπως και όλα τα παιχνίδια που έχουν γίνει αυτό το καλοκαίρι και το καλό είναι πως έχουν ανταπόκριση από μικρούς και μεγάλους!!! Όπως επίσης και μια ωραία βραδινή συνάντηση στην κρύα με όλα τα είδη της μουσικής να ακούγονται έτσι ώστε να μείνουν όλοι οι παρευρισκόμενοι ικανοποιημένοι και να διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!!!

  2. Παράθεμα: Ανασκόπηση του 2014 | vast@ village

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.