Επίσκεψη απο μακριά

1

Ο μπάρμπα Τάκης Συντέτος με την οικογένεια Richards στον Ξενώνα του χωριού.Με το σκούρο πουκάμισο είναι ο Dean (Κωνσταντίνος) του γένους Συντέτου.

Χθες το μεσημέρι είχαμε μια απρόσμενη επίσκεψη στο μικρό μας χωριό,μια επίσκεψη απο πολύ μακριά.Απο την μακρινή Αμερική ήρθαν οι οικογένειες Ρίτσαρτς (Richards),για να βρούν τις ρίζες της καταγωγής τους.Καταγωγή απο την οικογένεια Συντέτου.Ας πιάσουμε όμως την ιστορία απο την αρχή γιατί έχει ενδιαφέρον.

Πληροφορίες και στοιχεία αντλήσαμε απο αποκόμματα,απο ένα άγνωστο ως προς τον τίτλο βιβλίο και άγνωστου εκδοτικού οίκου,μόνο τον συγγραφέα γνωρίζουμε,τον Ηλία Συντέτο του Γεωργίου,ο οποίος γεννήθηκε το 1904.

Αυτά τα αποκόματα μας τα έδωσε η οικογένεια Ρίτσαρντς και τους ευχαριστούμε γιατί συγκυριακά είχαμε ξεκινήσει μια έρευνα στο χωριό για να φτιάξουμε ένα αφιέρωμα για τους πρώτους μετανάστες απο το χωριό μας.

Η ιστορία της οικογένειας Συντέτου πρωτοεμφανίζεται περίπου το 1100 μ.Χ στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.Αναφέρονται ως κάτοικοι πέριξ του Δήμου Λυκοσούρας ως μεγάλοι γεωκτήμονες.Μέχρι και τον 13ο αιώνα υπάρχουν πολλές παραφράσεις του επίθετου όπως Συνθέτος,Συντέκνος,Συντίκτος κ.α. Μέχρι και το 1700 μ.Χ ,υπήρξαν συνεχείς μετακινήσεις,διωγμοί προς αποφυγή εξόντωσης τους και τελικά αποκαθιστώνται στον Άκοβο Μεγαλόπολης. Περί το 1750 μ.Χ η οικογένεια των Συντετέων καθώς και πολλοί άλλοι Έλληνες, πήραν τα όπλα και έφυγαν προς τα Νόμια (Τετράζι) και Λύκαια όρη για να ζήσουν ελεύθεροι απο τον Τουρκικό ζυγό.Εκείνη την εποχή η περιοχή ήταν άγρια δασωμένη και εκεί έστησαν προσωρινά με άλλους ελεύθερους Έλληνες τις πρώτες κατοικίες. Στην συγκεκριμένη περιοχή κατέφυγαν πολλές οικογένειες για να βρούν άσυλο και έτσι σχηματίστηκε ένας συνοικισμός που το ονόμασαν Βάσσα απο τις Βάσσες του Λυκαίου όρους και ύστερα πήρε την ονομασία Βάστα (εδώ έχουμε μια άλλη εκδοχή για την ονομασία Βάστα του χωριού).

Γύρω στα 1700 μ,Χ γεννήθηκε ο Παρασκευάς Συντέτος ο οποίος το 1764 έλαβε εντολή απο τον Αρχιεπίσκοπο Δημητσάνας Ανανία Λαμπάρδη,να περιοδεύσει στα γύρω χωριά της καταγωγής του και να ενημερώσει τους εκεί πατριώτες την επικείμενη εξέργεση κατά των Τούρκων κατακτητών.Την μοιραία εκείνη εποχή τον Απρίλιο του 1764 ο Παρασκευάς Συντέτος με τους τρείς γιούς του,Γεώργιο,Ιωάννη και Θεόδωρο βρισκόταν στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας.

Εκεί έπειτα απο προδοσία οι Τούρκοι συνέλαβαν τον Παρασκευά και τους δύο γιούς του,Γεώργιο και Ιωάννη και τους έσφαξαν,μόνο ο μικρότερος ξέφυγε απο την σφαγή,ο Θόδωρος.Ο οποίος κατά μια εκδοχή όταν γλύτωσε είπε «τον λύκο σφάξατε,το λυκόπουλο σας ξέφυγε,θα ξανα γυρίσω σε 40 χρόνια για εκδίκηση»,η ιστορία αναφέρει ότι εκπλήρωσε την υπόσχεση αλλά γρηγορότερα απο 40 χρόνια.Το 1770 όταν έμαθαν την άφιξη στην Πύλο,Μεθώνη και Κορώνη του Ρωσικού Στόλου υπό τους αδελφούς Ορλώφ,ο Θεόδωρος μαζί με 200 επαναστάτες Βασταίους και Γαρατζαίους πυρπόλησαν το Διαβολίτσι και κατέσφαξαν τους Τούρκους και τους συνεργάτες αυτών.Μετά έφυγαν προς Λεοντάρι και ενώθηκαν με άλλες επαναστατημένες ομάδες και πήγαν να πολιορκήσουν την Τρίπολη.Η επανάσταση γνωστή και ως Ορλωφικά απέτυχε και έτσι ο Θεόδωρος Συντέτος κατέφυγε προς Ταύγετο και υπο την αρχηγία του Κωνσταντή Κολοκοτρώνη έπεσε μαχόμενος εναντίων του στρατού του Χασάν Πασά,στις 19 Ιουλίου 1780.

Ο Θεόδωρος άφησε πίσω τρείς γιούς ,τον Παρασκευά,τον Δημήτρη και τον Κωνσταντίνο.

Ο Παρακσευάς Συντέτος γεννήθηκε στο Βάστα το 1770 και πέθανε το 1860, πολέμησε και αυτός κατά των Τούρκων κατακτητών κατα την επανάσταση του 1821.

Ο Δημήτρης Συντέτος γιος του οπλαρχηγού Θεόδωρου,έκανε τέσσερεις γιους,τον Λεωνίδα,τον Πάνο,τον Πανάγο και τον Νίκο.

Ο Πανάγος Συντέτος αποκτά και αυτός τρεις γιούς,τον Δημήτρη,τον Θεόδωρο και τον Πέτρο.Ο Δημήτρης Συντέτος γεννήθηκε το 1883 στο Βάστα και το 1914 μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο Δήμητρης Συντέτος ήταν ο παππούς του Dean Richards (Κωνσταντίνου) που με την οικογένεια του,μας επισκεύτηκε χθες στο Βάστα για να βρει τις ρίζες της καταγωγής του.Το συγκλονιστικό και το απρόσμενο ήταν η συνάντηση τους με τον μπάρμπα Τάκη Συντέτο που έτυχε να είναι στο χωριό.Με λίγα ελληνικά και λίγα αγγλικά υπήρξε συνεννόηση,αλλά αν υπάρχει ενθουσιασμός και ευχάριστη διάθεση η γλώσσα δεν είναι εμπόδιο.

Το vastavillage απο την αρχή είχε ως σκοπό να παρέχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα γεγονότα του χωριού στους απόδημους Βασταίους,αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα υπήρχε κάποιος άνθρωπος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που θα έψαχνε τις χαμένες ρίζες του και σ’αυτή την προσπάθεια η σελίδα μας θα έβαζε ένα λιθαράκι.Βέβαια ακόμα δεν έχουμε καταφέρει φτιάξουμε την σελίδα με επιλογή γλώσσας.Γνωρίσαμε απο κοντά αναγνώστες μας απο την Αμερική.

DSC_0293

Πάνω σειρά απο αριστερά Michael Richards,Conastantina Richards,Iliana Richards και Eleni Richards

Κάτω σειρά απο αριστερά George Richards,Παναγιώτης Ζώης,Dean Richards,Dorothea Richards,Katerina Richards,Alkisti Richards.

 

2 thoughts on “Επίσκεψη απο μακριά

  1. Thank you to everyone who we met in Basta for your generous hospitality during our visit in July. It was a true joy to visit my Grandfather’s hometown and to see and learn of its wonderful people and history. – Constantine Richards and family.

  2. Παράθεμα: Ανασκόπηση του 2014 | vast@ village

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.