Γαλόπιτα

038Σήμερα θα σας κεράσουμε γαλατόπιτα,την πασίγνωστη στους Βασταίους και ως γαλόπιτα.Πραγματικά δεν ξέρω γιατί την λένε γαλόπιτα εδώ,όπου και αν ρώτησα δεν έλαβα απάντηση.Απλό,εύκολο,λητό και φανταστικό γλυκό που δεν έλειπε απο κανένα σπίτι και ήταν το συνηθησμένο κέρασμα.Φανταστείτε τότε το έφτιαχναν με αγνό πρόβειο γάλα,αγνό βούτυρο παραγωγής τους,ψήσιμο στον ξυλόφουρνο…δεν περιγράφω άλλο…

 

ΥΛΙΚΑ

  • 5 κούπες γάλα κατά προτίμηση πρόβειο ή κατσικίσιο (εναλλακτικά πλήρες γάλα φρέσκο)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα σιμιγδάλι (μισή κούπα χοντρό και μισή ψιλό)
  • 2 μεγάλες κουταλιές βούτυρο
  • ξίσμα απο ένα λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • 5-6 αυγά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  1. Βάζουμε το γάλα,το σιμιγδάλι,την ζάχαρη και το βούτυρο στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν κρέμα.
  2. Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να χλιάνει,προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού,την βανίλια και τα αυγά αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει.
  3. Λαδώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το μίγμα και το απλώνουμε.
  4. Περιμένουμε λίγο ώστε η κρέμα στο ταψί να κάνει κρούστα,τότε αλείφουμε την κρούστα για να πάρει χρώμα όταν θα ψηθεί.
  5. Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς (ανάλογα με το ταψί και το πάχος της κρέμας)

Ότι μείνει απο την κρέμα στην κατσαρόλα πέρνει ένα κουτάλι και το τρώει ο «σεφ» δικαιωματικά για τον κόπο του.Οι υπόλοιποι απλά να κάνετε υπομονή,να ψηθεί και να περιμένετε μετά και να κρυώσει.Αν την κόψετε ζεστή στο ταψί μπορεί και να διαλύσει.

Καλή όρεξη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s