Γιουσουρούμ

Αν και όλοι γνωρίζουμε την λέξη απο το παζάρι ή απο το πασίγνωστο τραγούδι του Νικόλα Άσιμου,νομίζω ότι δεν γνωρίζουμε γιατί λένε το Μοναστηράκι και Γιουσουρούμ.Από που προέρχετε αυτή η λέξη που έγινε συνώνυμη του «παζαριού».

Με όλα αυτά τα πολιτικά παρατράγουδα που συμβαίνουν στην πατρίδα μας και προβληματισμένος για την κατάσταση με έπιασε μια εφηβική νοσταλγία και θυμήθηκα τα τραγούδια με τα οποία μεγαλώσαμε.Έτσι μου καρφώθηκε στο κεφάλι αυτή η απορία για το Γιουσουρούμ.Γιατί και η ζωή μας έτσι έχει καταντήσει,ακριβώς όπως τα λέει ο Άσιμος,γιατί ξεπουληθήκαμε στο γιουσουρούμ για ένα κοστούμ…

Πρόκειται για την εβραϊκή οικογένεια του Νώε Γιουσουρούμ ή Γιεσουρούμ, που ήρθε το 1863 από τη Σμύρνη και εγκαταστάθηκε στο Μοναστηράκι ως παλαιοπώλης μαζί με άλλες οικογένειες ομοθρήσκων του. Ήταν, μάλλον, ένας αξιαγάπητος άνθρωπος που οι Αθηναίοι τον συμπάθησαν και προς τιμήν του ονόμασαν ολόκληρη την περιοχή της πλατείας Αβησσυνίας**, ως Γιουσουρούμ. Κάποιος από την οικογένεια των Γιεσουρουμ είχε διατελέσει και πρώτος πρόεδρος του σωματείου παλαιοπωλών, που είχε ιδρυθεί το 1922. Η εβραϊκή λέξη είναι Γιεσουρούμ και σημαίνει «άνθρωπος του Γιαχβέ».