Καινούργια υποψηφιότητα

deltiotypou

Αγαπητοί συμπατριώτες

Είμαι ο Γιάννης Φιλιππούσης και είμαι 36 ετών, όλοι με γνωρίζετε γιατί από παιδί μαζί με την οικογένεια μου ζούσαμε λόγο επαγγελματικής δραστηριότητας, σχεδόν τον μισό χρόνο στο χωριό. Αυτή την στιγμή ζω μόνιμα εδώ και τρία χρόνια μαζί με την οικογένεια μου, στο Βάστα.

Έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου ότι η επιστροφή στο χωριό είναι κάτι που μπορεί να γίνει πράξη και να πετύχει. Είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα χωριό σαν το Βάστα και ας το καταλάβουμε όλοι πριν πάψει να υπάρχει το χωριό.

Πολλοί θα απορήσετε πως γίνεται να συμπορευόμαστε στο ίδιο ψηφοδέλτιο για το Βάστα, άνθρωποι με προσωπικές διαφορές ή και διαφορετική οπτική στην ζωή. Λογική η απορία σας αλλά οφείλω να σας ενημερώσω ότι στις κρίσιμες ώρες που περνάει η πατρίδα μας,δεν χωράνε προσωπικές διαφορές και στην μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς.

Έχουμε κοινό στόχο και όραμα να αναγεννήσουμε το χωριό. Ο νέος συνδυασμός ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ του Γιάννη Γεωργακόπουλου δίνει σάρκα και οστά στις άπειρες συζητήσεις και προβληματισμούς που είχαμε όλοι οι νέοι για το αύριο του τόπου. Δεν με ενδιαφέρουν οι δόξες και τα παλαμάκια, ούτε έχω φιλοδοξία να γίνω πολιτικός και να πιάσω μια θέση εξουσίας. Λειτουργούμε ομαδικά και ως ομάδα θα πορευτούμε και στο αύριο.

Δεν είμαστε ψηφοσυλλέκτες, δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια.

Είμαστε νέοι άνθρωποι, αυτοί που χρεωνόμαστε να πληρώσουμε τα λάθη και τις παραλήψεις του χθες αλλά ως νέοι, οφείλουμε να αγωνιστούμε και για τους μικρότερους που έρχονται και για τους μεγαλύτερους που ζουν στο περιθώριο, ενώ με κόπο και μόχθο κράτησαν το χωριό ζωντανό ως σήμερα.

Δεν κατηγορούμε τα πεπραγμένα των προηγούμενων, δεν κοιτάζουμε τι έγινε ή τι δεν έγινε. Το χθες έγραψε και δεν ξεγράφει. Θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε στον τόπο μας ευκαιρίες.

Το χωριό μας κινδυνεύει με ερήμωση και ολοκληρωτική εξαφάνιση. Ο κίνδυνος αυτός είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Τα οικονομικά προβλήματα, οι παρεξηγήσεις, η αδιαφορία του Δήμου και των εκπροσώπων του, έφεραν το χωριό σε μαρασμό. Αυτό φάνηκε την Μ.Εβδομάδα που μας πέρασε, με μηδενική επισκεψιμότητα και με μια αίσθηση γκρίνιας και μιζέριας.

Οι εποχές αλλάζουν βίαια και δυστυχώς προς το χειρότερο.

Οι παλιές νοοτροπίες, ο κομματισμός, τα μικροσυμφέροντα, οι σκοπιμότητες, μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού.

Θεωρώ λάθος να χρονίζουν προβλήματα που δεν λύθηκαν λόγο ατολμίας ή αδιαφορίας. Επίσης είναι λάθος οι προσωπικές διαφορές να είναι υπεράνω του συλλογικού συμφέροντος. Από όλες αυτές τις μικρές διαμάχες, αλήθεια ποιος βγήκε κερδισμένος; Κανένας και σίγουρα χαμένο βγαίνει το χωριό.

Οι βασικές προτεραιότητες για το χωριό,είναι η εξής :

ΒΑΣΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

1)      Για κάθε πρόβλημα που αφορά το χωριό μας θα το συζητάμε όλοι μαζί και όλοι μαζί θα αποφασίζουμε. Τέλος στην επιλεκτική ενημέρωση και στην αλαζονεία. Υπάρχει και η δυνατότητα και η τεχνογνωσία για να πετύχουμε το στόχο αυτό άμεσα και για τους συμπατριώτες μας που ζουν μακριά. Θέλουμε όλοι να έχουν δικαίωμα λόγου και γνώμης.

2)      Το κοινοτικό ιατρείο θα ανοίξει και  ένα μικρό κοινωνικό φαρμακείο με οδηγίες ιατρού μπορεί να γίνει εφικτό. Είναι βασική ανάγκη να υπάρχει μια στοιχειώδη ιατρική κάλυψη. Η υγεία είναι ύψιστο αγαθό.

3)      Το κοινοτικό γραφείο θα εξοπλιστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό που υπάρχει,ώστε να εξυπηρετεί το χωριό. Επίσης μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους συμπατριώτες μας από μια απλή πληροφορία μέχρι να αποστείλουμε αιτήσεις σε κάποιο δημόσιο οργανισμό, ασφαλιστικό φορέα κ.α

4)     Αίτηση πυρασφάλειας και σχέδιο από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σεμινάρια από αξιωματικό της υπηρεσίας για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

5)      Φωτισμός με φωτοβολταϊκά φανάρια σε κάθε γειτονιά, για να υπάρχει φωτισμός παντού σε κάθε γειτονιά. Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τον καθαρισμό σε δημόσιους χώρους, ρέματα και όπου ο δήμος αδυνατεί να εξυπηρετήσει λόγο ρυμοτομίας.

6)      Το ζήτημα του νερού πρέπει να ξεκαθαριστεί οριστικά. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την διαχείριση του νερού και να υπάρχει αναρχία με τα ρολόγια.

7)      Ασκούμε πίεση ανεξάρτητα ποιος θα είναι στην Δημοτική Αρχή,ώστε να συντηρηθούν οι δρόμοι. Μελετάμε και σχεδιάζουμε  λύσεις μόνιμες ώστε να μην είναι ένα χωριό γεμάτο λακκούβες και εμπόδια.

8)      Πίνακας ανακοινώσεων σε δημόσια θέα όπως και ταχυδρομικές θυρίδες. Επιδιώκουμε να βρούμε μια οριστική λύση για τους κάδους των σκουπιδιών που να εξυπηρετεί και το πιο απομακρυσμένο σπίτι στο χωριό. Στο θέμα της καθαριότητας έχει προτεραιότητα και το νεκροταφείο.

 

ΠΟΡΟΙ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Το βασικό πρόβλημα είναι η οικονομική κρίση. Για να γυρίσουν οι νέοι πρέπει να έχουν δουλειά, να βρεθεί τρόπος για επιβίωση.

 

1)      Σχεδιασμός, δημιουργία και τόνωση της επιχειρηματικότητας με ενημέρωση για ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες, βοήθεια για όποιον θέλει να επιστρέψει στο χωριό να ζήσει μόνιμα.

2)      Σχεδιασμός και δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών. Το χωριό πρέπει να γίνει ένα «φυσικό εργοστάσιο παραγωγής», να εκμεταλλευτούμε ότι μπορεί να παραχθεί ή να μεταποιηθεί. Τα σημερινά μέσα μας λύνουν τα χέρια και μπορούμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα με λιγότερο κόπο από ότι παρήγαγαν οι πρόγονοι μας.

3)      Τουρισμός. Μια τεράστια δύναμη που μπορεί να τονώσει το χωριό μας, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που παρέχει το χωριό μας για εναλλακτικό τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε την Αγία Θεοδώρα και το χωριό να μην κερδίζει τίποτα από τον θρησκευτικό τουρισμό.

 

 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μια ζωή οι νέοι φεύγουν από το χωριό μας και πάνε στο Ίσαρη για να διασκεδάσουν ή να περάσουν την μέρα τους. Δεν έχουμε κάτι ώστε να απασχοληθούν οι επισκέπτες αλλά και οι μόνιμοι, στόχος μας να το αντιστρέψουμε.

1)      Δημιουργία κοινοτικού κινηματογράφου, χειμώνα και καλοκαίρι για μικρούς και μεγάλους. Σήμερα η τεχνολογία κάνει εφικτό αυτό το πλάνο εύκολα. Ο χώρος υπάρχει.

2)      Θέλουμε να δημιουργήσουμε κοινοτικό ραδιόφωνο μέσω internet, το Βάστα θα αποκτήσει φωνή. Το internet μας δίνει την δυνατότητα να γίνουμε παγκόσμιο χωριό αφού θα μπορούν όλοι να ακούνε εκπομπές από το χωριό με μουσική και ενημέρωση.

3)      Η τεχνολογία μας δίνει άπειρες δυνατότητες, μπορούμε να δημιουργήσουμε τηλεοπτικό κανάλι, έτσι ώστε να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο από όπου και αν βρίσκονται οι συμπατριώτες μας, τα δρώμενα του χωριού από εκδηλώσεις μέχρι και εκκλησιαστικές λειτουργίες.

4)      Υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια στο χωριό. Η μόρφωση ανήκει σε όλους ανεξάρτητα ηλικιακής ομάδας. Ημερίδες μνήμης και μελέτης της τοπικής ιστορίας μας, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α

5)      Πιστεύουμε ότι το σχολείο μας πρέπει να ξαναγίνει σχολείο, ενεργό και ζωντανό, ένα ορμητήριο γνώσης και δράσης για τις ανάγκες τις κοινωνίας μας.

6)      Διοργάνωση παιχνιδιών και εκδηλώσεων συλλογικού χαρακτήρα στο χωριό,μαζί με τους νέους σχεδιάζουμε και υλοποιούμε παραδοσιακά και εναλλακτικά παιχνίδια. Συναυλίες και φεστιβάλ στον περιβάλλοντα χώρο της Αγίας Θεοδώρας. Η περιοχή της Αγίας Θεοδώρας είναι επίσης κομμάτι του χωριού και πρέπει να επιστρέψει στο Βάστα.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ & ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

 Η αδιαφορία και η εγκατάλειψη έχουν καταντήσει το χωριό μας, ένα άναρχο χωριό γεμάτο αυθαιρεσίες. Από την Στουρνάρα που είναι γεμάτη μπετό, τα παγκάκια και τα φανάρια «αθηναίικης αισθητικής» κ.α. Πολλές λεπτομέρειες που στο σύνολο τους ασχημαίνουν το όμορφο χωριό μας.

 

1)      Αποφασίζουμε ύστερα από δημόσια διαβούλευση κοινωνικές δράσεις για ανακατασκευές, επισκευές ή κατασκευές δημοσίων χώρων που θα προάγουν την ιστορία μας και την κουλτούρα του χωριού μας. Ο εθελοντισμός είναι ένα βασικό όπλο για να πετύχουμε την αναγέννηση του χωριού.

2)      Καθαρίζουμε και αξιοποιούμε κάθε μονοπάτι και σημείο που αξίζει επίσκεψης, όπως η θέση Καθίστρες, ο Πόρος, το Κακόρεμα, η σπηλιά του Κολοκοτρώνη, η βρύση του Σέντενικου κ.α

3)      Ξύλινες πινακίδες με τις τοπικές ονομασίες των περιοχών που θα αναγράφουν και την ιστορία τους μπορούν να τοποθετηθούν στα βουνά. Όπως παράδειγμα η περιοχή του Τραχήλη το Μνήμα, ο Πύργος κ.α

4)      Για να γίνουμε ένα «κοινωνικά ευαίσθητο χωριό» με κοινωνικές δράσεις,θα έρθουμε σε επαφή με ιδρύματα και ορφανοτροφεία και διάφορες κοινωνικές συλλογικότητες για να αναπτύξουμε συνεργασίες, να κάνουν τις διακοπές τους στο χωριό μας.

5)      Είμαστε σε επαφή με άλλα χωριά του εξωτερικού ώστε να ανταλλάσουμε πληροφορίες και κουλτούρα,ίσως και αδελφοποίηση.

6)      Δημιουργία Ηρώου που να συνάδει με την τοπική μας αρχιτεκτονική. Πέτρινο και με στήλη που θα αναγραφούν όλοι οι πεσόντες συμπατριώτες μας στους πολέμους. Με χώρο για καντήλι που θα είναι πάντα αναμένο. Να διατηρηθεί η μνήμη και η τιμή σ’ αυτούς που έπεσαν για να είμαστε ελεύθεροι.

7)      Στήλη με τα ονόματα όλων των δασκάλων που δίδαξαν στο σχολείο του χωριού. Τιμή στους ανθρώπους που με θυσίες έδωσαν τα φώτα της μόρφωσης στο χωριό μας.

Τα προβλήματα και οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ, ούτε μπορούν να καταγραφούν σε μερικές σελίδες χαρτιού. Όπως και οι ιδέες πάντα γεννιούνται ανάλογα με τις ανάγκες. Καταβαίνω υποψήφιος στο τοπικό, με τον καινούργιο συνδυασμό ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και χωρίς εξαιρέσεις και διχόνοιες μπορούμε να κάνουμε το Βάστα παράδειγμα και να είμαστε περήφανοι που ζούμε σ’ αυτό το χωριό.

Διάλεξα αυτό τον τρόπο για να σας ενημερώσω γιατί τον θεωρώ αξιοπρεπή, διακριτικό και πολιτικά ηθικό.

Η εμμονή σε καταστάσεις και πρακτικές του παρελθόντος, δε σημαίνει πλέον ανοχή αλλά συνενοχή.

 

2 thoughts on “Καινούργια υποψηφιότητα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.