ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΑΣΤΑ

1309Σύνοψη κεντρικής ιδέας:

Η Επιτροπή Κατοίκων Βάστα έχει κοινωνικούς σκοπούς που εξυπηρετούν απλώς την πραγμάτωση των αναγκών των κατοίκων του χωριού και αποβλέπει, κυρίως μέσο της συνεργασίας και της συλλογικής προσπάθειας των κατοίκων, στην διάδοση και ανάπτυξη της ιδέας και πρακτικής της κοινωνικής-συλλογικής δράσης μέσο της εκπαίδευσης, της έρευνας της πολιτιστικής ταυτότητας μας, την διάσωση των πολιτιστικών στοιχείων, την διάσωση ιθαγενών σπόρων, την έρευνα της βιοποικιλότητας της περιοχής μας, τοπικών συνταγών και παραγωγή αυτών.

Η Επιτροπή αποσκοπεί, με την ισότιμη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια των κατοίκων,του Συλλόγου Απανταχού Βασταίων «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και προαγωγή τους, μέσω μιας αυτοδιοικούμενης δημοκρατικής δράσης σε απόλυτη συνεργασία με την εκάστοτε εκλεγμένη Δημοτική Αρχή και του αντιπροσώπου της στο χωριό μας.

Σε εποχές βαθύτατης ύφεσης και πολιτικής αβεβαιότητας είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή της κυρίαρχης νοοτροπίας και κουλτούρας της μιζέριας και του διχασμού.

Σκοπός της Επιτροπής είναι να δείξει ένα άλλο μονοπάτι στα κοινωνικά αδιέξοδα, τον αποκλεισμό και την εγκατάλειψη που βιώνει η επαρχία, να παραμερίσει τα κακώς κείμενα των μικρών κοινωνιών που επικρατούν ως μονόδρομος, να δείξουμε ότι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Δεν είμαστε πολιτική δύναμη, αλλά ανεξάρτητοι πολίτες.

Περιγραφή της Επιτροπής Κατοίκων και των αναγκών

Ποιοί είμαστε:

Είμαστε κάτοικοι του χωριού Βάστα, δεν είμαστε σύλλογος, ο καθένας αντιπροσωπεύει τον εαυτό του, ως «επιτροπή κατοίκων» συναποφασίζουμε δημοκρατικά για τις δράσεις μας. Ως Επιτροπή Κατοίκων Βάστα θα καλύψουμε την ανάγκη οργάνωσης μιας ενιαίας κοινότητας με κοινούς σκοπούς, κοινές ανάγκες και δημιουργίας μιας βασικής οργάνωσης για μια αξιοπρεπή διαβίωση, την επανένωση της πολιτιστικής αλυσίδας του τόπου μας στις νέες συνθήκες ζωής. Συμπορευόμενοι με τον εκάστοτε Πρόεδρο εκπρόσωπο μας στην Δημοτική Αρχή και το Δ.Σ του Συλλόγου Απανταχού Βασταίων.

Λόγος σύνταξης του σχεδίου : 

Ανάλυση και ανάπτυξη της ιδέας ώστε να γίνει κατανοητή από τους κατοίκους και το Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγαλόπολης. Αυτό το σχέδιο έχει στόχο να γίνει μια βάση συζήτησης, ανοιχτή προς αλλαγές και διορθώσεις από τους κατοίκους ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο και καλύτερο αποτέλεσμα για το συμφέρον της κοινότητας.

Δράσεις:

1. Καλλιτεχνικές Δράσεις:

Φωτογραφίσεις, ζωγραφική και αγιογραφία, μουσική και τραγούδι, διάσωση μουσικής παράδοσης και δημοτικού τραγουδιού και έκθεση αυτών.

2. Εκπαιδευτικές και Mορφωτικές Δράσεις :

Συλλογή εκπαιδευτικών, λογοτεχνικών βιβλίων σε βιβλιοθήκη, μαθήματα πληροφορικής και internet , ξένων γλωσσών, μαθήματα εργόχειρων, δημιουργία αρχείου καλλιεργητικών φυτών, έρευνα βιοποικιλότητας κτλ.

3. Κοινωνικές Δράσεις :

Μαθήματα πρώτων βοηθειών από εθελοντή γιατρό, κοινωνικός σταθμός πρώτων βοηθειών με τις οδηγίες εθελοντή γιατρού, καθαριότητα ρεμάτων, διαμόρφωση και καλλωπισμός δημοσίων χώρων, κ.τ.λ.

Προβολή Δράσεων :

Μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικής εφημερίδας, πλήρης αξιοποίηση του διαδικτύου (internet) , έκδοση εντύπων, καταχωρήσεις σε τοπικές εφημερίδες. Σκοπός μας είναι να διαδώσουμε τις δράσεις μας και να γίνουμε παράδειγμα αλληλεγγύης και δημιουργίας.

7 thoughts on “ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΑΣΤΑ

  • Ευχαριστούμε και θα βάλουμε τα δυνατά μας για γρηγορότερη και καλύτερη ενημέρωση.
   Είναι μια συλλογική προσπάθεια και δουλειά και ελπίζουμε να έχει την αποδοχή όλων των Βασταίων και φίλων του Βάστα.

 1. Προτείνω δημιουργεία <> με βασταίικες λέξεις όπως:
  χαρανί = κατσαρόλα
  λεβέτι = καζάνι
  μπουτσέλα = τσιότρα-μικρό βαρελάκι
  βίσαλο = πέτρα κ.λ.π.

  • ΤΟΥ ΡΟΥΣΑΛΙΟΥ
   Το προ της Πεντηκοστής Σάββατο που λεγόταν από τους προγόνους μας και Σάββατο του Ρουσαλιού,ήτανε ένα από τα μεγαλύτερα Ψυχοσάββατα του χρόνου αφιερωμένο στους νεκρούς.
   Αυτό το Σάββατο επέλεξαν οι πρόγονοί μας,να πραγματοποιούν πάνδημο μνημόσυνο για όλους τους νεκρούς με μοίρασμα στο προαύλιο της εκκλησίας από όλους και σε όλους (Ψωμί,τυρί, κόλλυβα,κρασί).Το καλύτερο αρνί ή κατσίκι από το κοπάδι,ή το καλύτερο κοτόπουλο της οικογένειας μαζί με γαλόπιτες,τυρόπιτες κ.α.ήταν αφιερωμένα για αυτή τη γιορτή.Το απόγευμα άρχιζε το ξεφάντωμα στο προαύλιο της εκκλησίας ή του Σχολείου με ομαδικό τραγούδι, χορό και λαϊκά όργανα.Σήμερα έχουν μείνει λίγα από αυτά τα έθιμα, το φαγοπότι και το γλέντι όμως διατηρούνται αμείωτα.
   Αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε και φέτος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s